Bağış AİHMni kararına üzülmüş

  • Ana Sayfa
  • Bağış AİHMni kararına üzülmüş
Bağış AİHMni kararına üzülmüş
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Anneler, kadınlar olmadan Türkiye AB sürecinde ilerleyemez." dedi.Abone ol

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) aile içi şiddete karşı yeterli koruma yapmadığı gerekçesiyle Türkiye'ye verdiği cezanın Türkiye'nin hak etmediği bir ceza olduğunu söyledi.

AB Genel Sekreterliği tarafından MEB Şura Salonunda düzenlenen "Sivil Toplumla Diyalog Toplantıları II : Kadın ve AB Süreci" başlıklı toplantının açılışında konuşan Bakan Bağış, AİHM'nin aile içi şiddete karşı yeterli koruma yapmadığı gerekçesiyle Türkiye'ye verdiği cezayı hatırlatarak "Bu ceza hepimizi üzdü. Bu Türkiye'nin hak etmediği bir cezadır. Çünkü aile içi şiddette bizim standartlarımız, Avrupa'nın standartlarından daha kötü değildir. AB geneliyle karşılaştırıldığında Türkiye, çok kötü değildir. Türkiye'deki değerler nedeniyle bu konuda toplumda bir duyarlılık var, ama biz burada bu duyarlılığı daha nasıl arttırabiliriz buna bakıyoruz" dedi.

AB sürecinde k maryland seo adın haklarının en önemli konulardan biri olduğunu ifade eden Bağış, Türkiye'nin gerçeklerine bakıldığında en sancılı alanlardan birinin kadına karşı ayrımcılık yapılması olduğunu kaydetti. Bağış, kadına karşı ayrımcılıkla mücadelede hukuki alanda birçok düzenlemenin yapılmış olmasına rağmen günlük yaşamda da gelişme sağlanması gerektiğini söyledi.

"ANNELER, KADINLAR OLMADAN İLERLEYEMEZ"

"Anneler, kadınlar olmadan Türkiye AB sürecinde ilerleyemez" diyen Bağış, toplum nüfusunun yarısını oluşturan kadınları göz ardı edemeyeceklerini, "o yarının çocukları yetiştiren ve Türkiye'nin geleceğinin mimarları olan yarı olduğunu" ifade etti.

AB sürecinde ortak heyecan olduğu takdirde başarıya ulaşabileceklerini ve kadınların katkılarını çok önemsediklerini belirten Bağış, bu süreçte kadınların katkılarını almaları halinde daha iyi yol alabileceklerini söyledi.

Türkiye'de, kadına seçme ve seçilme hakkının Fransa ve İsviçre gibi AB ülkelerinden daha önce verildiğini hatırlatan Bağış, Atatürk'ün kurduğu ilk meclisten sonra kadın oranının en yüksek olduğu dönemin bugünkü meclis olduğunun altını çizdi.

Son 7 yılda kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, kadının sosyal, ekonomik ve eğitim hayatında daha iyi yerlere getirilmesi için yapılan düzenlemeleri anlatan Bağış, son yıllarda AB fonlarından kadın sivil örgütlerinin daha çok yararlanmaya başladığını, 2002-2009 yılları arasında kadın sivil toplum örgütlerinin yürüttüğü 13 farklı projeye 132 milyon avro kaynak aktarıldığını, kamu kuruluşlarının da 316 projeye 45 milyon avro kaynak aldığını belirtti.

"KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ YERDE ÇOK ŞEY DEĞİŞİR"

"Kadının elinin değdiği her yerde, bilgeliğin ve zarafetin değdiği her yerde, çok şeyin değiştiğini görüyoruz" diyen Devlet Bakanı Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eksiklerimiz olabilir, ancak bundan sonraki süreçte kadınların desteğini bekliyoruz. AB süreci hepimizin ortak süreci. Gecikmiş olduğumuzun farkındayız ama mutlu olduğumuz nokta, bugüne kadar müzakere sürecine başlayıp da bitiremeyen ülke yok. İlk 45 yılda müzakere tarihi bile alamayan bir ülke iken şu anda müzakere sürecine girmiş, adımlarını atan ve her geçen gün hızla ilerleyen bir ülke haline geldik. Eninde sonunda bu süreç tamamlanacak. AB ile randevuya vardığımız zaman hepimiz hazır olmalıyız. Biz bu randevuya hazır olarak vardığımızda hala Türkiye'ye sorun çıkartmaya çalışan, hala ahde vefa göstermemeye çalışanlar olursa onlar utanacaktır. Türkiye bu süreçte utanacak bir şey yapmamıştır. Türkiye her zaman üzerine düşen görevi yapmıştır, bundan sonra da yapacaktır. Önemli olan tarihi randevuya varıldığında Türkiye'nin utanmamasıdır."

Kadınlara AB sürecinde seslerini yükseltmeleri çağrısında bulunan Bağış, kadın sivil toplum kuruluşlarının Avrupa'daki muadil kuruluşlarla temasa geçmesini, Avrupalıların Türkiye'yi yakından tanımasına katkı sağlamasını istedi. Kadınların siyasete, yönetime ve çalışma hayatına daha çok katılmalarını istediklerini kaydeden Bağış, "Korkmayın, yılmayın. Türkiye'yi hep beraber hak ettiği yere taşıyalım" diye konuştu.




Kategori : POLİTİKA