Bu kitap Haddinizi bildirecek

Bu kitap Haddinizi bildirecek
"Sınırlarımızı aşarak -haddimizi bilmeyerek- başka insanların hayatlarına mı müdahale ediyoruz?”, “Bizi bu durumdan kim, ne, nasıl kurtaracak?”Abone ol

Marka Yayınları Bihin Edige’nin “Haddini Bil – Kendi Özgün Yaşamını Yarat, Dışarı Çık ve Onu Yaşa” isimli yeni kitabını okurla buluşturuyor. Daha önce “Arayış”, “Çırılçıplak”, “Kontrol Kimde?” isimli romanlarıyla tanınan yazar yeni kitabında “Sınırlarımızın çok gerisinde kalarak, yaşamı mı ıskalıyoruz?”, “Sınırlarımızı aşarak -haddimizi bilmeyerek- başka insanların hayatlarına mı müdahale ediyoruz?”, “Bizi bu durumdan kim, ne, nasıl kurtaracak?” sorularına cevap arıyor.

İlk söylendiğinde olumsuz bir cümle olarak düşünülen “Haddini Bil” aslında altında yatan asıl önemli anlamıyla oldukça özel bir kelime… Yazar Bihin Edige çok sık kullandığımız bu cümlenin her iki anlamını bir araya getiriyor. Ama daha çok ‘olumlu’ tarafında duruyor, hemen her zaman kişiliğinden yansıyan pozitif duygular, kitabının sayfalarında da yalnız bırakmıyor onu. Önemli bir sorusu var okura: “Şüphesiz hepimizin ‘sınırlara’ ihtiyacı var. Peki yerel seo acaba nerede sınırlı, nerede sınırsız olmalıyız?” Ne dersiniz?

Kitabın sayfalarını çevirdikçe bir yandan sorular çoğalırken bir yandan da cevapların artmaya başladığını görüyorsunuz. Bihin Edige önemli başlıklar altında “Haddini Bilmek” halini inceliyor. Eğer yukarıdaki soruya cevabınız “ego” ise, Edige şöyle cevap veriyor bu duruma; “Kontrol altına alınacak olan egomuzdur. Ruhumuzu kontrol altına almaya teşebbüs etmemiz kendimizi ne kadar az tanıdığımızı ve kendi haddimizi aştığımızı gösterir, ki bunların hepsi bizi sıkıntıya, üzüntüye ve çağımızın hastalığı depresyona sürükler.”

Edige’nin şu cümleleri de sıkış tıkış yaşadığımız hayatlarımıza ayna tutuyor:

“Bazen hayatınıza öyle insanlar girer ki; onların, kim olduğunuzu ya da olmak istediğinizi bulmanıza yardım etmek için sizin yanınızda olduklarını yüreğinizin derinliklerinde hissedersiniz. Bu insanların kim olacağını asla önceden kestiremezsiniz; belki oda arkadaşınız, komşunuz, uzun zamandır görmediğiniz bir arkadaşınız, sevgiliniz ya da belki de sadece göz göze geldiğiniz bir yabancı… Her kim olursa olsun, o kader anında hayatınızın bir biçimde etkileneceğiniz bilirsiniz… Her olayın bir gerçekleşme nedeni vardır. Hiçbir şey tesadüfen, kötü ya da iyi şans nedeniyle gerçekleşmez…”

Edige, “Haddini Bil”i, sadece ‘birey’den yola çıkarak da incelemiyor: “Aile” ve “Çocuk” bölümleri de ‘haddini bilmek’ konusunda kafamıza takılanlara cevaplar arıyor. “Kişilik” ve “Bireysel Sınırı Koruma” başlıkları da kitabın en önemli bölümlerinden bazıları...

Pek çok açıdan bizleri motive eden kitabın hemen her bölümünde öğrenilecek ve yaşama uygulanacak onlarca ipucu var. Bunlardan sadece biriyle bu yazıyı bitirmek istiyorum. Diğerlerini okumak sizlerin tercihi…

“Yaşamda başarılı olmanın önemli kurallarından birisi de karşımızdakini anlamak, empati kurmaktır. Oysa çoğumuz anlaşılmak için çaba sarf ederiz. İlişki içinde olduğumuz kişileri anlayabilmek için konuşmalarının satır aralarını okumayı, vücut dilini anlamaya çalışmayı bir yana bırakın onları dinlemiyoruz bile.

Çoğunlukla karşımızdakinin söylediklerini kendi önyargımız doğrultusunda yorumluyor ve o konuşurken onu anlamaya çalışmak yerine kendi yorumladığımız şekilde düşünüyoruz. Böylece bazı duygu karmaşaları yaşıyor ya da ona nasıl bir karşılık vereceğimizi bilemiyoruz. Karşımızdakinin bize vermeye çalıştığı mesajdan habersiz yürütmeye çalıştığımız ilişkilerde bu iletişimsizlik bizi sosyal hayatımızda başarısız, mutsuz ve tatminsiz kılıyor.

Karşımızdakini anlamadan sorunlara çözüm bulmak olanaksızdır. Ama bu karşınızdakini anlayın ve o ne istiyorsa yapın demek değildir. Anladıktan sonra belki de karşınızdaki kişilerin veya kişinin isteklerinin, sizin kişisel misyonunuzla hiç uyuşmadığını görüp ona göre kararlar alacaksınız.

Fakat ilk önce karşınızdakini net olarak anlamanız ve sonra da kendinizi anlatmanız gerekir.

Karşınızdakini anlamak kadar, kendinizi doğru olarak anlatabilmek de önemlidir.”

Veeee…

Bugün:

“Daha önce konuşmadığınız insanlarla konuşun, onları dinleyin, aşık olun, zincirlerinizi kırın, gözünüzü zirveye dikin! Başınızı dik tutun, çünkü bunun için her türlü hakkınız var.”

Kitapla ilgili detaylar.



Kategori : MAGAZİN