ABDden füze kalkanında tarihi adım

  • Ana Sayfa
  • ABDden füze kalkanında tarihi adım
ABDden füze kalkanında tarihi adım
ABD Savunma Bakan Yardımcısı William Lynn, Avrupa'ya kurulması planlanan füze kalkanı konusunda açıklamada bulundu.Abone ol

ABD'den tarihi adım: "İran tehdidi ortadan kalkarsa, füze kalkanına gerek kalmaz"

ABD Savunma Bakan Yardımcısı William Lynn, Avrupa'ya kurulması planlanan füze kalkanı konusunda henüz karar vermediklerini açıkladı. ABD eski başkanı George W. Bush döneminde uygulamaya konulan proje nedeni ile Washington- Moskova hattında ilişkiler gerilm almanca seo işti. Lynn, senato silahlı kuvvetler komitesine yaptığı değerlendirmede, İran tehdidinin ortadan kalkması durumunda, Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze kalkanından vazgeçebileceklerini belirtti. Yetkili, Avrupa'ya kurulacak füze kalkanı yerine Rusya ile işbirliği yapılabileceğinin altını çizdi.


The Moscow Times'ta yer alan habere göre Lynn, Polonya'ya yerleştirilmesi öngörülen 10 adet füze ve Çek Cumhuriyeti'ne kurulacak radar sisteminin seçeneklerden biri olduğuna işaret etti. ABD'nin Rusya ile füze savunma alanında işbirliğini geliştirmeyi hedeflediğini kaydeden Lynn, şu tespitlerde bulundu: "İran tehdidine karşı füze savunma alanında Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi için yeni alanlar belirleniyor. İran sınırında bulunan Rus radarları erken uyarı sistemi için kullanılabilir."

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Lynn, Rusya'nın güneyinde ve Azerbaycan'da bulunan radar sistemlerinin kullanılması alternatifinin ABD Başkanı Barack Obama'nın 6-8 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek Moskova ziyaretinde de ele alınacağını belirtti. Lynn, 1990 yılından bu yana Rusya ile füze savunma alanında işbirliğinin geliştirilmesi için çalışmaların sürdürüldüğüne değinerek, haydut ülkeler olarak tanımlanan İran ve Kuzey Kore'ye karşı en etkili savunma yöntemini kullanacaklarını kaydetti. Lynn, İran tehdidinin ortadan kalkması durumunda füze kalkanına gerek kalmayacağını ifade etti.



Kategori : DÜNYA