Türkiye dünyaya kapak oldu!

Türkiye dünyaya kapak oldu!
“İrticayla Mücadele Eylem Planı" haberi dünya basınında da yankı buldu. Türkiye bir kez daha darbe haberleriyle gündeme geldi. Abone ol

Genelkurmay Harekat Başkanlığı'nda hazırlandığı iddia edilen “İrticayla Mücadele Eylem Planı"nın ortaya çıkmasıyla başlayan gerginlik, dünya basınına da konu oldu.

Dünyanın önde gelen gazeteleri, son olayla birlikte asker-sivil gerginliğinin yeniden tırmanacağını ileri sürerken, bazı gazeteler de Türkiye'de ordunun ilk kez bu kadar hedef tahtasına oturduğunu belirtiyor.

The Wall Street Journal:
Türkiye Başbakanı'ndan provokasyon uyarısı

“Türkiye'deki laikliğin kendine özgü koruyucusu orduyla AKP arasındaki ilişkiler 2007 Nisan'ındaki internet muhtırasıyla dibe vurmuştu. İlişkiler bir kez daha dibe vurma tehlikesiyle karşı karşıya. İktidardaki ı alabama seo lımlı Müslüman partiye karşı darbe girişimi suçlamaları devlet aygıtı içindeki antidemokratik unsurları yok etmeye çalışırken, Türkiye Başbakanı, Genelkurmay Başkanı'nı savunarak, halkı provokasyonlara karşı uyardı."

Washington Post:
Ergenekon'la başlayan gerginlik tırmanıyor

“Son olay, AB yanlısı hükümetle ordu arasında Ergenekon davası nedeniyle zaten var olan gerginliği daha da tırmandırdı. Kökleri siyasi İslam'a dayanan AK Parti ile generaller, yargıçlar ve akademisyenlerden oluşan laik yapılanma arasındaki iktidar mücadelesi 2002'den beri sık sık gerilimlere neden oluyor."

BBC:
Türkiye yeni darbe girişimini soruşturuyor

“Türkiye Başbakanı, AKP'yi devirmeyi amaçlayan darbe girişimi iddiasını görüşmek üzere Genelkurmay Başkanı ile bir araya geldi. Başbakan Erdoğan darbe iddiasının ortaya çıkarılmasını istedi. Türkiye'de laikliğin bekçisi olarak görülen orduyla AKP arasında uzun süredir gerginlik yaşanıyor. Son olarak, bazı emekli generaller Erdoğan hükümetine karşı bir darbeye zemin hazırlamak suçlamasıyla tutuklanmıştı."

Financial Times:
Hükümet-ordu ilişkileri gerginleşiyor

“Türk ordusu, AKP ile etkili bir dini hareketi ortadan kaldırmaya yönelik bir planla ilgili belgeyi soruşturma sözü verdi. Belgede doğru da çıksa, sahte de çıksa Ergenekon soruşturması nedeniyle ilişkileri zaten bozuk olan hükümetle ordu arasında yeni bir şiddetli gerginliğe yol açma tehlikesi taşıyor."

Jamestown Think Tank kuruluşu:
Hükümet-asker işbirliği sona erebilir

“Taraf gazetesinin ortaya attığı iddia doğru çıkarsa, Ankara'daki güç dengeleri büyük ölçüde değişecek. Erdoğan ile Başbuğ, Ergenekon ve Kürt sorunu gibi önemli siyasi konularda bir görüş birliği içindeymiş gibi görünüyorlar. Bu çerçevede görüş alışverişi için yakın işbirliği kanalları dahi oluşturdular. Ancak son iddialara yaklaşımları bu işbirliğini yeniden tanımlamalarına yol açabilir. Bu da Türkiye'nin geleceğini etkileyecek önemli gelişmelere neden olabilir."

Abu Dabi The National:
Ordunun gizli planı kamuoyunu öfkelendirdi

“Bir gazetenin ortaya çıkardığı, hükümeti devirmeye yönelik belge orduyu kamuoyu karşısında zor durumda bıraktı. Askeri mahkemenin belgeyle ilgili haberlere yayın yasağı getirmesi, hem medyayı hem de siyasetçileri öfkelendirdi. Türkiye'de 1960'tan beri dört hükümet devirmiş olan ordunun kamuoyu önünde açıkça eleştirilmesi alışılmadık bir durum."



Kategori : DÜNYA