ÖTV ve KDVde yeni oranlar

ÖTV ve KDVde yeni oranlar
ÖTV ve KDV'de indirim tırpan yedi. Sektörlere göre kademeli olarak indirimler kalkacak.Abone olHükümet iç piyasayı canlandırmak ve stokları eritmek amacıyla başlattığı vergi indirimlerine 30 Eylül'e kadar devam edecek.

OTOMOBİL
1600 cc'ye kadar otomillerdeki ÖTV indirimi artırılarak devam edecek. 1600 cc ve altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV oranı 15 Haziran'a kadar yüzde 18 olarak uygulanmıştı. 16 Haziran 30 Eylül arasında bu oran yüzde 27 olacak.

Hafif ti ebay ads cari araçlarda ÖTV yüzde 3, hafif ticari araçlarda açık kasalılarda yüzde 2 olacak. Çekiciler, midibüsler, özel amaçlı taşıtlar, kamyonlarda ÖTV yüzde 1 olarak uygulanacak ve otobüste ÖTV alınmayacak.

BİLGİSAYARDA AYNI ORANLA DEVAM
Bilgisayar ve mobilyadaki yüzde 8'lik KDV indirimi 30 Eylül'e kadar aynen devam edecek.

BEYAZ EŞYADA SIFIRDAN İKİYE ÇIKIYOR
Beyaz eşyada 16 Haziran 30 Eylül arasında KDV yüzde 2 olarak uygulanacak. Beyaz eşyada yüzde 6.7'lik oran 15 Haziran'a kadar yüzde 0 olarak uygulanmıştı.

KONUTTA İNDİRİM KALKIYOR
15 Haziran'da sona eren, net alanı 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerindeki KDV'nin yüzde 18'den 8'e düşürülmesiyle ilgili yeni bir uzatmaya gidilmedi.

Uygulaması 30 Haziran'da bitecek olan gayrimenkul alım satımlarındaki tapu harcının binde 15'ten binde 5'e düşürülmesi konusuyla ilgili yeni bir düzenleme de yok.

İŞ MAKİNELERİNDE DE UZATMA YOK
Aynı şekilde KOBİ'lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerindeki KDV indirimi de uzatılmadı. Bu grupta da 30 Haziran tarihine kadar geçerli olmak üzere yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV alınması öngörülmüştü.

Hükümet stokları eritmek üzere beyaz eşya ve otomotivde üç aylık ÖTV indirimine gidilmişti. Konut alımındaki KDV oranı da yüzde 10'dan yüzde 8'e düşürülmüştü. Hükümetin sonraki tedbir paketinde de mobilya, büro makinaları, bilgisayar ve iş makinalarından alınan KDV 3 ay süreyle yüzde 8'e çekilmişti.



Kategori : GÜNCEL