Avrupada İran endişesi

Avrupada İran endişesi
İran'da seçimler bitti. Avrupa tartışmalı seçim sonuçlarından sonra muhalefet güçlerinin kendilerini seferber etmesini bekliyorAbone ol

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İran'daki durumdan "çok endişe" duyduklarını söyledi. Dışişleri Bakanı, "acımasızlık ve sonu gelmeyen askeri gelişmelerin çözüm getirmeyeceğini" belirtti.

Kouchner, başkent Paris'te ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell ile görüşmesinden sonra gazetecilere, İran yönetiminin "şiddet yoluyla bir yere varamayacağını" söyledi ve tartışmalı seçim son washington seo uçlarından sonra muhalefet güçlerinin kendilerini seferber etmesini beklediklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı, "acımasızlık ve sonu gelmeyen askeri gelişmelerin çözüm getirmeyeceğini" belirtti.

SARKOZY'NİN DANIŞMANI

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin özel danışmanı Henri Guaino da İran'da olup bitenlerin "kimse için iyi haber olmadığını" söyledi.

Guiano, televizyonda yayımlanan bir siyaset programında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın yeniden seçilmesiyle ilgili bir soruya, "İran'da olup bitenler kimse için iyi haber değil, ne İranlılar, ne dünya istikrar ve barışı için" diye konuştu.

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de yayınladığı açıklamada, ülkesinin İran'da seçimlerin ardından "göstericilere karşı uygulanan polis şiddetini" kınadığını bildirdi.

Steinmeier, açıklamasında, "Güvenlik güçlerinin göstericilere karşı şiddet eylemleri kabul edilemez" diyerek, Tahran makamlarını, seçimde hile iddialarının ışığında "her şeyi yapmaya" çağırdı.

Almanya Dışişleri Bakanı, "İran'daki seçim süreci birçok soruyu çağrıştırıyor. Hile iddiaları endişe verici. Tahran makamlarının bu iddiaları yakından incelemeleri ve açıklama yapmalarını bekliyorum" dedi.

-EL ARABİYE BÜROSU KAPATILDI-

Öte yandan, Suudi haber kanalı El Arabiye'nin Tahran'daki bürosu nedeni belirtilmeksizin bir hafta süreyle kapatıldı.

El Arabiye'nin haber yayın müdürü Nebil El Hatib, Tahran'daki muhabirlerine büronun bir hafta süreyle kapatıldığının tebliğ edildiğini, ancak Tahran makamları tarafından buna bir gerekçe belirtilmediğini söyledi.



Kategori : DÜNYA