Krizi erkenden yenen Türk devi

Krizi erkenden yenen Türk devi
Petkim gelecekten umutlu. Bu yılki hedeflerinin de üstünde ciro bekliyorlar. Genel Müdür'den önemli açıklamalar.Abone ol

Petkim Genel Müdürü Yavuz, krizi Şubat'tan itibaren yendiklerini belirterek, ''Bu yılki hedeflerimizi tutturacağız, hatta üzerine çıkacağız'' dedi.

Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, açıklanan teşvik sisteminin mükemmel bir konsepte sahip olduğunu, ancak bu konseptin içinin uygulama tebliğleri ile çok iyi doldurulması gerektiğine işaret etti.

Kenan Yavuz, ''Ama uygulamaya yönelik, sınırlamaların kaldırılarak, gerçekten üretimi destekleyen şekilde alt yapının doldurulması lazım'' dedi.

Yerli üretimde de KDV istisnasının getirilmesi gerektiğini belirten Yavuz, bu durumun büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Petkim Genel Müdürü Yavuz, ''Yani ben şimdi yatırımda, parçamı yerli yaptırmak istiyorum. Bu daha miami seo güzel bir şey değil mi? Yerli üretimden aldığın zaman KDV ödüyorsun, ithalat yaptığın zaman KDV ödemiyorsun, bu olmaz ki. Yerli üretim lehine, bazı ilavelerin uygulama tebliğine konulması lazım'' diye konuştu.

TEŞVİK SİSTEMİNİN OLUMLU ETKİSİ OLUR
''Teşvik sisteminin sizin yatırımlarınıza olumlu etkisi olur mu?'' şeklindeki soruya da Yavuz, ''Elbette, olur'' yanıtını verdi.

Yavuz, Petkim olarak teşvik sistemine olumlu tepki verdiklerini ve 170 teknik personel, 30 tane de mühendis almayı planladıklarını söyledi.

KRİZİ, ŞUBAT'TA YENDİK
Petkim olarak krizi, Şubat ayından itibaren yendiklerini ifade eden Yavuz, iç pazar paylarını arttırarak kapasite kulanımını maksimize ettiklerini kaydetti.

Yavuz, Petkim'in iç pazarın talebinin dörtte birini karşıladığını, şu anda ise yaklaşık yarısını karşıladıklarını ifade ederek, Petkim olarak problemlerinin olmadığını bildirdi.

Pazara bakıldığında, hem dünyada, hem de Türkiye'de bir iyileşmenin varlığının çok açık ve net olduğunu da ifade eden Yavuz, ''Türkiye'de pazarı olmayan, ABD'ye, Uzak Doğu'ya ihraç ettiğimiz ürünümüz var. Son 9 aydır bu ürünü ihraç edemiyorduk. Ama önceki gün itibariyle ihracat bağlantısını gerçekleştirdik. Bu da şunu gösteriyor, dışarıda bir olumlu gelişme var'' diye konuştu.

KAPASİTE 2018'E KADAR 2 KATINA ÇIKMALI
Kenan Yavuz, kimya ve petro kimya olmadan sanayiye rekabet gücü kazandırmanın mümkün olmadığını belirterek, Petkim'in kapasitesini 2018'e kadar, en az 2 katına çıkartması gerektiğini bildirdi.

Petro kimya yatırımlarının yapılması gereğinin altını çizen Yavuz, ''Eğer Petkim'de ham madde ihtiyaçlarını karşılayacağı bir rafineriyi hayata geçiremezsek, 2015'ten sonra Türkiye petro kimyayı unutsun. Dolayısı ile bunu yapmak mecburiyetindeyiz'' dedi.

Rafineri başvurularına yönelik soru üzerine de Yavuz, EPDK'nın bürokratik olarak süreci tamamladığını belirterek, kendileri açısından bir eksiklik gözükmediğini söyledi.

Yavuz, İran ile olan çalışmaları konusunda da 2 projenin fizibilite çalışmalarının yürütüldüğünü kaydederek, ''Fizibile olursa eğer, ortaklık şeklinde gerçekleştirmek istiyoruz. Bu uzun soluklu bir çalışma. Biz İran'la stratejik olarak işbirliğimizi arttırmak istiyoruz. Çünkü İran gerçekten petrol ve kimyada dünya devi oldu diyebiliriz'' diye konuştu.

Petkim Genel Müdürü Yavuz, Petkim olarak, bu yılki bütçe hedeflerini tutturacaklarını, hatta üzerine çıkacaklarını belirterek, ''Üretim olarak da satış olarak da kârlılık olarak da geçtiğimiz yıldan çok daha iyi bir yıl olacak'' dedi.



Kategori : EKONOMİ