İndirim sürerse neler olur?

İndirim sürerse neler olur?
ÖTV ve KDV indirimi sürecek mi? Otomotiv sektörü indirimin sürmesi halinde gelinecek noktayı açıkladı.Abone olHükümet, özellikle otomotiv sektörüne ’ÖTV indiriminin’ devam edebileceği sinyalini veriyor. Otomotiv sektörü ÖTV indiriminin sürmesi halinde yıl sonuna kadar fazladan 2.4 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğün yaratılacağını açıkladı.

OSD Başkanı Turgay Durak, indirimin yerli üreticilere önemli bir ivme kazandırdığını, fabrikaların 3 vardiya çalıştığını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, otomotiv sektöründe 15 Mart’ta uygulamaya konulan "3 aylık süreyle ÖTV indiriminin" vergi gelirinde ve piyasalarda olumlu etkileri olduğunu belirterek, indirimin devam edebileceği sinyalini verirken, otomotiv sektörü de indirimin sürmesi halinde yıl sonuna kadar fazladan 2.4 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğün yaratılacağını hesapladı. Koç Holding CEO vekili ve Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Turgay Durak, 15 Haziran’da sona erecek ÖTV indiriminin yerli üreticilere önemli ivme kazandırdığını, fabrikaların bu sayede 3 vardiya çalıştığını söyledi.

Pazar 470 bine çıkar

Otomotiv editörleriyle bir sohbet toplantısı yapan OSD Başkanı Durak, ÖTV indiri google adwords minin devam etmesi halinde pazardaki hareketliliğin devam edeceğini belirtti. Hükümet yetkililerine ÖTV indirimiyle otomotiv şirketlerinin ve tüketicilerin yanı sıra devletin de vergi gelirlerini artırdığını anlattıklarını belirten Durak, "İndirimin devam etmesi herkesin yararına. Çünkü ekonomi canlanacak" dedi. Turgay Durak, şunları söyledi: "Yaptığımız hesaplamalara göre ÖTV indirimi sürdürülürse 2009 yılında pazar 350 bin adetlerden 470 binlere çıkacak. Bu yaklaşık 120 bin ekstra aracın satılması anlamına geliyor. Bunun 50 bini yerli, 70 bini ithal olur. Bu ekonominin canlanması demek. Bir aracın ortalama 20 bin TL olduğunu düşünürsek, 2.4 milyar TL’lik bir ekonomik büyüklük yaratılmış olacak. Bu tabi ki hem yerli üretimin devam etmesi, hem de devletin vergi toplaması açısından çok önemli."

ÖTV indiriminin otomotivde istihdamın korunmasına da yardımcı olduğunu sözlerine ekleyen OSD Başkanı Durak, "100 bin yerli araç üretimi 25 bin kişinin istihdam edilmesini sağlıyor" diye konuştu. İhracatın daraldığı bir ortamda ÖTV indiriminin devam etmesinin önemli olduğuna değinen Durak, sürenin uzamaması durumunda işlerin olumsuz etkilenebileceğini belirterek, ihracat şansının da az olduğuna dikkat çekti. Bu ortamda asıl düşüşün ticari araçlarda yaşandığına işaret eden Durak, "Ağır kamyon, otobüs gibi ürünlerde satışlar yüzde 50’den fazla düştü" dedi.

Ticaride KDV 8’e insin

OSD Başkanı Turgay Durak, "Traktörlerdeki üretim gerilemesi yaklaşık yüzde 80. Ticari araçlarda da KDV indirimi gerekiyor. Biz, yüzde 18’den yüzde 8’e inmesini önerdik" dedi. İç piyasada sıkıntı yaşanan bir diğer konunun ise tüketici kredileri olduğuna dikkat çeken Durak, Maliye Bakanlığı’nın, tüketici kredilerinde damga vergisi kalemlerinde inceleme yaptığı bilgisini edindiklerini belirterek, "Bireysel kredilerde tüketici, damga vergisi ödemiyordu. Bunun gündeme alınmasının konuşulduğunu öğrendik. Bu tür bir harç gelirse, kredi maliyetleri artar. Bu da zaten daralan piyasayı olumsuz etkiler" diye konuştu.

Teşvik doğru zamanda çıktı

Hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketiyle ilgili de bir değerlendirme yapan Turgay Durak, yeni teşvik paketinde yatırımcılara 2010 yılı sonuna kadar süre tanındığını hatırlatarak, bu süre içerisinde şirketlerin fizibilite yapıp, yatırıma karar verdikten sonra Ankara’dan tescil alacağını belirtti. Yeni teşvik paketinin ne kadarlık bir yatırım potansiyelini harekete geçirebileceğiyle ilgili olarak Durak, yatırımcıların önümüzdeki altı ayı değerlendirerek geçireceğini ifade etti. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer teşvik paketinin, doğru bir zamanda çıktığını dile getirdi. Tezer, otomotiv sektörü açısından ÖTV indirimleri ve ticari araçlarda KDV indirimine ilişkin ise pozitif bir karar çıkacağına inandıklarını belirterek, "Devam eden indirimlerin sektöre yansımalarını hükümetle paylaştık. ÖTV indirimlerinin sürmesi ve KDV indiriminin dışında OSD olarak bir talebimiz olmadı" diye konuştu.

Şimşek: Vergi indirimi hafta sonuna kadar netleşir

Hükümet ÖTV ve KDV indiriminin devam edip etmeyeceği konusunda hafta sonuna kadar karar verecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV ve KDV indiriminde sürenin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda "Ekonomik Koordinasyon Kurulu olarak bu konuyu çalışıyoruz. Muhtemelen hafta sonuna kadar hangisinin devam edeceği konusunda bir karara varacağız. Ama bu aşamada verilmiş bir karar yok" dedi. Bazı sektörlerde indirimin süreceği, bazılarında ise kademeli indirime gidilebileceği belirtiliyor. Çok fazla hareketlenme yaratmayan sektörlerde ise indirimin sona ereceği ifade ediliyor.



Kategori : GÜNCEL