SPnin mayın mitingi sönük geçti

  • Ana Sayfa
  • SPnin mayın mitingi sönük geçti
SPnin mayın mitingi sönük geçti
Saadet Partisi Genele Başkanı Numan Kurtulmuş, mayınlı arazilerin temizlendikten sonra organik tarıma açılmak üzere bölge halkına verilmesi gerektiğini belirtti. Abone ol

Saadet Partisi Genele Başkanı Numan Kurtulmuş, mayınlı arazilerin temizlendikten sonra organik tarıma açılmak üzere bölge halkına verilmesi gerektiğini belirtti.

Kurtulmuş, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerini temizlenmesi yasasıyla ilgili, partisince Şanlıurfa Topçu Meydanı'nda düzenlenen, ''Mayından Temizle-Ver Millete'' konulu mitingde vatandaşlara hitap etti.

Konuya ilişkin tasarının bir süre önce hükümet tarafından meclise getirildiğini anımsatarak, yaşanan tartışmalara değinen Kurtulmuş, o dönemde bir basın toplantısı düzenlediklerini, TBMM Başkanı Köksal Toptan'a ziyarette bulunarak dosya sunduklarını anlattı. Tepkiler üzerine hükümetin ''bir anlamda geri adım attığını, ancak ısrarla mayınlı arazilerin temizlenmesi ve 44 yıllığına kiralanmasına ilişki google ads service n maddeyi yasada tuttuğunu'' söyleyen Kurtulmuş, ''bu ısrarın nedenini anlayamadıklarını'' kaydetti.

Kurtulmuş, ''söz verdiler'' şeklindeki sloganlar üzerine, ''Söz verdiler mi vermediler mi bilmiyorum. Ama millet olarak bu işin takipçisi olacağız'' dedi.

''YASA TASARISI YETERİNCE TARTIŞILMADI''

Yasa tasarısının yeterince tartışılmadan meclise getirildiğini savunan Kurtulmuş, yasadaki 3 seçenekten biri olan Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle arazilerin 44 yıllığına verilebileceğini ifade ederek, ''bunun sakıncalarını'' olduğunu anlattı.

Bu arazilerin memleketin herhangi bir yerindeki arazilere benzemediğini kaydeden Kurtulmuş, ''Sınır kasabası, sınır şehirleri, sınır arazileri.. bu arazileri veriyorsunuz'' diye konuştu.

Söz konusu arazilerin yıllarca kullanılmaması ve GAP kapsamında yer almasının önemini artırdığını söyleyen Kurtulmuş, bu nedenle bölgenin başkalarına YİD modeliyle verilmesinin doğru olmayacağını, bölgedeki vatandaşlara verilmesi gerektiğini savundu.

Bölgeyle ilgilenen firmaların İsrailli firmalar olduğunu bildiklerini kaydeden Kurtulmuş, bu arazilerin İsrailli bir firmaya verilmesinin Suriye ile Türkiye ilişkilerini bozabileceğini öne sürdü.

Sınırdaki arazilerin büyük olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

''Sizler toprağın çocuklarısınız, 650 bin dönüm mayınlı arazi, 6 tane Gazze büyüklüğünde bir arazi demektir. Niçin Gazze diyorum, biraz daha milletin dikkatini çeksin. İsrail Filistin'in topraklarını da bu şekilde işgal etmiş, bu şekilde elinden almıştır. Mayın Yasası olarak bilinen bu konu, gerçekten çok ciddi sakıncalar barındırıyor.''

''BÜTÜN MAYINLARIN TEMİZLENMESİNİ İSTİYORUZ''

Sınırdaki mayının temizlenmesinin ve arazinin tarıma açılmasının iki farklı proje olarak gündeme getirilmesi ve temizliğin ardından arazilerin vatandaşlara verilmesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, ''Üçüncü teklifimiz bu bölgedeki toprakların organik tarıma açılması ve yüzde 87'si topraksız olan bölge insanına verilmesidir'' diye konuştu.

Yasanın önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulacağını belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:

''Burada sayın Cumhurbaşkanımıza da sesleniyorum. Biz Anadolu'nun nabzını tutuyoruz. Bu konuda milletimiz fevkalade kararlıdır. Sayın Cumhurbaşkanı'ndan randevu talep ettik. Eğer randevu verirlerse, bu konudaki görüşlerimizi kendisine de ifade edeceğiz. Milletimiz adına sesleniyoruz, Sayın Cumhurbaşkanımız lütfen bu yasayı veto ediniz ve parlamentoya düzeltilmek üzere geri gönderiniz.''

Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba da konuşmasında arazilerin başkalarına temizlettirilip, işletme hakkının bir süreliğine de olsa yabancı bir firmaya verilmesinin, ''Türkiye'ye yakışamayacağını'' savundu ve yasanın Cumhurbaşkanı tarafından veto edileceğine inandığını dile getirdi.



Kategori : POLİTİKA