Anadolu pop-rockın tarihi yazıldı

  • Ana Sayfa
  • Anadolu pop-rockın tarihi yazıldı
Anadolu pop-rockın tarihi yazıldı
Erol Büyükburç'tan Barış Manço'ya, Cem Karaca'dan Haluk Levent'e birçok sanatçı hakkında ayrıntılı bilgilerin de yer aldığı çalışma.Abone ol

Türkiye'de müzikle ilgilenenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Fakat bu artışa karşılık, müzik tarihimizle ilgili araştırma yapanların sayısı neredeyse yok denecek kadar az. Yine de müzik geçmişimizi gelecek kuşaklara aktaracak önemli çalışmalar yapılıyor. Cumhur Canbazoğlu da, halk ve Türk sanat müziğinin çok sesli hale getir washington seo ilmesinde bir dönemeç olan Anadolu pop/rock'ın tarihini yazdı.


"" (Pan Yayıncılık) kitabı, yakın müzik tarihimize ışık tutuyor. Erol Büyükburç'tan Barış Manço'ya, Cem Karaca'dan Haluk Levent'e birçok sanatçı hakkında ayrıntılı bilgilerin de yer aldığı çalışma, başlangıcından günümüze bu müzik türünü inceliyor. Aptülika'nın çizimleriyle renklenen ve müzikseverler için başvuru kitabı niteliğinde olan eseri Cumhur Canbazoğlu ile konuştuk.

Bir avuç kentsoylu gencin, Modalı Barış Manço ile Bakırköylü Cem Karaca'nın yüzünü Anadolu'ya çevirmesine, binlerce yıllık kültürü, geleneği evrensele taşıma çabasından etkilendiği için böyle bir çalışma yapmaya karar vermiş Canbazoğlu. "Müzik yazıları kaleme alırken özellikle bizim sanatçılarla, akımlarla ilgili güvenilir kaynak sıkıntısı çektim. Fikret Kızılok'u yitirmiştik mesela; doğum tarihinin 1945 mi 1946 mı olduğunu ancak ailesinin bilgisine başvurarak öğrenebildik." diyen yazar, kitabı yazmayı o gün kafasına koymuş.

Bazı zorluklar da yaşamış haliyle. O günlerin gazete ve dergilerinden bilgi çıkarmakta zorlanmamış, fakat magazin ağırlıklı bu haberlerden istediği verimi alamamış. Yazar, yaşadığı asıl zorluğu da; "Adeta tırnakla kazıyarak kitabı oluştururken bulduklarımı doğrulatmak için dönemin yıldızlarına başvurmam da pek yarar sağlamadı. Çünkü, çoğunlukla kendileri de neler yaptıklarını anımsayamıyordu." sözleriyle anlatıyor.



Kategori : MAGAZİN