Orman yakan cayır cayır yanacak

  • Ana Sayfa
  • Orman yakan cayır cayır yanacak
Orman yakan cayır cayır yanacak
Yaz geldi. Orman yangınları yavaş yavaş başladı... Ama Orman Müdürü bu kez iddialı. Ormanda yatıp kalkan ekibi bile var. Abone olİNTERNETHABER
Yasemin Pulat

Sabah 9’da İstanbul Orman Bölge Müdürümüz İsmail Üzmez ile röportaj yapmak üzere İstanbul Orman Bölge Müdürlüğünde aldım soluğu. Beni İstanbul Orman Müdürlüğü Özel Kalemi Ergün Binbir karşıladı ve müdürümüzün odasına geçtik. Tarçınlı çay eşliğinde ve sohbet havasında geçen röportajda, ormanlarımızla ilgili neler öğrendim neler. Meğerse bilmediğimiz ve mutlaka bilmemiz gereken neler varmış neler. Sağolsun müdürümüz uzun uzun anlattı ve çok önemli bilgiler verdi. Bilgilenmek ve çevremizdekileri de bilgilendirmek için mutlaka hepimizin okuması gereken bir amazon seo röportaj.

KİŞİLİK EKİP ORMANDA YATIYOR! HAFTADA BİR GÜN EVİNE GİDİYOR  Bizim 33 tane 4X4 dediğimiz, %40 meyile çıkabilen dozer gibi arkalarında 3bin metreye kadar su basabilen özel motokontlu araçlarımız var. Yedi kişilik personelle. Bunlar 350 metre hortum atabiliyorlar. İkincisiyle yanyana gelince su takviyesiyle 700 metreye çıkabilir bu mesafe. Bu ekiplerimizden yangın ilk müdahele ekip merkezi dediğimiz ormanların en tehlikeli bölgelerinde inşaa ettiğimiz binalarda koğuş usulü yatarlar. Yani 24 saat emrimizdeler. Evlerine gitmezler. Yedi kişilik ekipte sırayla hafta da bir gün içlerinden biri evine gider. Bu arkadaşlarımızı ormanlarda yatırarak hedeflediğimiz ne? Kule yangını gördü, en yakınındaki ekibe haber verdi, en yakın ekibin uzaklığı 3 km, “şu mevkii de bir duman gördük çabuk çık” diyor. Üç dakika da çıkmak zorunda oradan. Gecenin hangi saati olursa olsun. Üç dakika da bu muhite ulaşır. Zaten dedim ya yangına ne kadar erken ulaşırsanız başarı o kadar artar. Dolayısıyla biz ormanlarda tehlikeli alanlarda 33 tane aragözümüzü 24 saat görev başında bekletiriz. Bu ikinci tedbir. Biz de 6 tane dozer var, 6 tane grayder var. Onlar da orada bekliyor, onlar da orada yatıyor. Cep telefonları var. Yangında büyüme tehlikesi varsa, lodos varsa, rüzgar varsa dozerler geçer, yol açar, ateşin önünü keser. Bunun dışında bir tane helikopterimiz geliyor. Bugün uçak kiralama ihalemiz var. Türk kuşundan dört tane uçak kiralıyoruz. Dolayısıyla 250 tane işçi, kule,aragöz, dozer, grayder, helikopter, uçak ve işçiler. Savaş ekibim hazır. Bir yasamız var. Orman köylerinde 18 yaşını doldurmuş ve 55 yaşına kadar olan herkes için yıllık listeleri hazırlarız biz, onlar orman yangınlarında kanuni mükelleftir. Bir başka ifadeyle siz 18/55 yaş arasındaysanız ve orman köylüsü iseniz çıkmış her yangına gitmek zorundasınız. Kaçarsanız hapis cezası var. Buyrun size binlerce asker daha çıktı. Zaten şu var; ben insanım diyen, bırakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını, ben insanım diyen insan şurada bir yangın çıkmışken, şurada bir trafik kazası olmuşken vurdumduymaz olabilir mi? Banane diyebilir mi? Eğer bunu diyorsa insanlığından şüphe edilir.


Kategori : GÜNCEL