Hz. Danyalin mezarı bulundu

Hz. Danyalin mezarı bulundu
Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde yapılan çalışmalarda Hz. Danyal Peygamber'e ait olduğu iddia edilen mezar bulundu. Abone ol

Eğil İlçe Emniyet Müdürlüğü arka bahçesinde bulunan ve bir zamanlar türbe olduğu anlaşılan kalıntı üzerin çalışma yapan akademisyen, mezarın Hz. Danyal Peygamber'e ait olduğu fikrinde birleşti.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Erdal, kalıntılarına rastladıkları mezarın, Eğil ilçesinde yaşamış muhtemel peygamberler arasında bulunan Hz. Danyal'a ait olabileceğini söyledi.

Erdal, "Diyarbakır'da düzenlenen Peygamber, Nebiler, Krallar ve Azizler kenti delaware seo Diyarbakır sempozyumunda şehirde yaşamış muhtemel peygamberler üzerinde durmuştuk. Öğretim görevlisi diğer arkadaşlarla Eğil'de yıllardır Hz. Danyal Peygamber'e ait olduğu bildirilen mezar üzerinde bilimsel çalışma yaptık. Saha çalışmasında ise ilçedeki yaşlı amcaların görüşlerine başvurduk. İlçe halkının tamamı, şimdi yıkıntıları bulunan türbenin Hz. Danyal Peygamber'e ait olduğuna inanıyor. Kaynaklardan da baktığımızda Hz. Danyal Peygamber'in Eğil'de yaşadığını görüyoruz." diye konuştu.

Peygamber mezarlarının bulunduğu yerin yüzde yüz doğruluk derecesiyle olmadığını anlatan Erdal, Eğil'deki türbenin makam ya da mezar olma olasılığının yüksek olduğunu vurguladı.

İngilizce kaynaklarda adı 'Daniel' olarak geçen Hz.Danyal, İsrailoğulları'na gönderilen peygamberlerden. Kendisine kitap indirilmeyen, MÖ 4-5. yüzyıllarda yaşayan Hz. Danyal, 606 yıllarında çocuk olduğu halde esir edilerek İsrailoğulları ile beraber Babil'e gönderildi. II. Babil Kralı Nebukadnesar zamanında yaşadığı belirtilen Hz. Danyal ile ilgili bilgiler Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınlarında da yer alıyor.

Kaynaklarda, ''Yahudileri, Babil esaretinden ilmi ve kehanetleri ile kurtarmış bir peygamber'' olarak bahsedilen Hz. Danyal hakkında, şunlar kaydediliyor: ''Rivayete göre, Nebukadnesar rüyasında İsmailoğullarından gelecek bir erkek çocuğun kendi tahtını sarsacağını öğrenir. Bunun üzerine İsmailoğullarından doğan erkek çocukların öldürülmesini emreder. Hz. Danyal doğunca, ailesi onu dağ başında bir mağaraya bırakır. Mağarada bir erkek ve bir dişi aslan himayesinde büyüyen Danyal, delikanlı olunca kavmi arasına karışır."

Diyarbakır'da Hz. Elyesa, Hz. Zülkifl, Hz.Yunus, Hz. Süleyman'ın katibi Nebi Harun türbesi ve sahabelerin mezarı bulunuyor. Öte yandan, Hz. Danyal Peygamber'in mezarının Mersin'in Tarsus ilçesinde de olduğu belirtilmişti.



Kategori : GÜNCEL