Türkiye yarın başkan oluyor!

Türkiye yarın başkan oluyor!
Türkiye, 1 Haziran itibariyle bir ay boyunca BM Güvenlik Konseyi başkanlığını yürütecek. Bu dönem sırasında Konsey’in ağırlıklı olarak Afganistan ve Pakistan dosyaları ile uğraşması bekleniyor.Abone ol

Türkiye, 1 Haziran itibariyle bir ay boyunca BM Güvenlik Konseyi başkanlığını yürütecek. Bu dönem sırasında Konsey’in ağırlıklı olarak Afganistan ve Pakistan dosyaları ile uğraşması bekleniyor.kokulu taş r>
Geçen Ekim ayında BM Genel Kurulu’nda yapılan seçimler sonucunda beklenenden büyük bir oy desteği ile BM Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyeliklerinden birine 2009-2010 dönemi için seçilen Türkiye, yarın BMGK başkanlığını üstlenecek.

Bir ay için yürüteceği BMGK başkanlığını yarın Rusya’dan devralacak Türkiye, 1 Temmuz itibariyle başkanlığını diğer bir geçici üye olan Uganda’ya devredecek.

Büyükelçi Baki İlkin’in başında bulunduğu Daimi Temsilciliğince yürütülecek olan başkanlık görevinin, Konsey’de Kıbrıs’ta barış gücünün süresinin altı ay daha uzatılmasına ilişkin oylamanın hemen ardından üstleneceğine dikkat çekiliyor.

BMGK’de geçen gün yapılan oylamada barış gücünün süresinin uzatılmasına ilişkin karar tasarısına 14 GK üyesi destek verirken Türkiye ret oyu kullandı. Türkiye, bu yöndeki kararlarda baştan beri Kıbrıslı Türklerin mutabakatının aranmadığı, Rum Yönetimi kastedilerek “Kıbrıs Cumhuriyeti” ifadesine yer verildiği için karşı çıkıyor.

ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin olmak üzere, 5 daimi üye ile 10 geçici üyeden oluşan BMGK’nin, Türkiye başkanlığı sırasında daha çok Afganistan ve Pakistan dosyaları ile uğraşacağı belirtiliyor.



Kategori : DÜNYA