IMF yerine varlık barışı mı

IMF yerine varlık barışı mı
Hükümet, yurtdışındaki paraları sisteme kazandırmak için çıkarılan Varlık Barışı yasasının süresini uzatmayı planlıyor.Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, varlık barışında süreyi uzatmayı düşündüklerini, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Geçtiğimi Kasım ayında yürürlüğe giren kanun kapsamında, başvuru yapacaklar için 3 aylık beyan süresi google seo çalışması tanımış ve bu süre 2 mart tarihinde sona ermişti.

Kanuna göre, yurtdışındaki varlıklardan yüzde 2, yurtiçindeki varlıklardan ise yüzde bir kereye mahsus yüzde 5'lik vergi alınması öngörülmüştü.

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre belirtilen süre içerisinde 14 milyar TL'ye yakın beyanda bulunulduğu, fakat tahakkuk eden tutarın bu rakamın çok altında kaldığı belirtilmişti.

Uzmanlar, hükümetin beklentinin altında kalan miktar nedeni ile ikinci adımı attığı söylerken, bu düzenlemenin mecliste hali hazırda bulunan bir torba yasaya eklenerek gerçekleştirileceği ifade ediliyor.

ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKİCİ

Uzmanlar, düzenleme ile ilgili açıklamanın zamanlamasınını da dikkat çekici bulurken, bunun uzayan IMF anlaşmasına alternatif kaynak yaratma çabalarının bir sonucu olabileceğini de ifade ediyorlar.

Konu ile ilgili görüşlerini bir televizyon kanalına açıklayan Tekstil Menkul Değerler'den Uğur Konuk, "Bu gelişmenin eylüle kalma ihtimali çok yüksek olan belki de hiç yenlilenmeyecek bir IMF anlaşması ile aynı döneme gelmesini de manidar buluyorum." dedi.



Kategori : EKONOMİ