İsraile ABDden çok sert uyarı

İsraile ABDden çok sert uyarı
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail'e Yahudi yerleşimleri oluşturmayı durdurması uyarısında bulundu. Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail'e Filistin topraklarında Yahudi yerleşimleri oluşturmayı, istisnasız bir biçimde durdurması uyarısında bulundu.

Amerikan yönetimleri yıllardır İsrail'in yerleşim inşaatlarını dondurması talebini bu kadar yüksek sesle dile getirmemişti.

Bu açıklamalar, Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın Beyaz Saray'da bugün Başkan Obama ile yapacağı görüşmenin öncesinde g azite telefonculularu eldi.

Hillary Clinton, Başkan Obama'nın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile son buluşmasında yeni inşaatlar veya İsraillilerin deyimiyle "doğal büyüme" yoluyla girişilen tüm yerleşim yeri genişlemelerinin durdurulmasını istediğini söyledi. Clinton, bu konuda taviz vermeyeceklerini vurguladı.

Gözlemciler, Amerikan yönetimin yerleşimler konusunda İsrail'e ilk kez bu kadar açık bir uyarı yaptığına dikkat çekiyor.

İNŞAATLAR DURMAZSA BARIŞ GÖRÜŞMESİ OLMAZ
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, daha önce Amerikan Yönetimi'nin bu talebine karşı çıkarak bazı Yahudi yerleşimlerinin genişleyebileceğini açıklamıştı.

İsrail, mevcut Yahudi yerleşimlerindeki inşaat faaliyetlerini "doğal genişleme" olarak tanımlıyor ve bunun devam edeceğini söylüyor.

Gözlemciler, açıklamanın Filistin tarafını memnun edeceğini, ancak bunun İsrail'le sürtüşmeyi büyüteceğini vurguluyor.

Filistin Yönetimi, tüm barikatları kaldırmadığı ve Batı Şeria'daki yerleşim inşaatlarını durdurmadığı sürece İsrail ile barış görüşmeleri için masaya dönmeyeceğini söylüyor.

Mahmud Abbas'ın Obama ile görüşmesinde bu şartları yinelemesi bekleniyor.

İsrail'in 1967'deki işgalden sonra Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te inşa ettiği 100'den fazla Yahudi yerleşiminde yaklaşık yarım milyon kişi yaşıyor.

Yol haritası olarak bilinen ve ABD tarafından da desteklenen Orta Doğu barış planı, İsrail'in "doğal genişleme" dahil Yahudi yerleşimlerindeki tüm inşaat faaliyetlerini durdurmasını öngörüyor.

Aynı plan uyarınca Filistin Yönetimi'nden de İsrail'e saldıracak militanları engellemesi isteniyor.

BBC Türkçe



Kategori : DÜNYA