Tanrım Bizi Türklerden Koru!

Tanrım Bizi Türklerden Koru!
16. Yüzyılda Almanların Türklerden korunmak için yazdığı dualar, işte Türk deyince batı'nın aklına gelenler.Abone ol

Yardımcı Doç. Dr. Leyla Çoşan Yeditepe yayınlarından çıkan “Tanrım Bizi Türklerden Koru” isimli kitabında, 16. yüzyılda yayınlanmış Türk dualarını, tarihi arka planını da dikkate alarak değerlendiriyor ve Türk imgesini ortaya çıkarıyor. Beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Osmanlı’nın kuruluş, genişleme ve çöküş dönemi, ikinci bölümde ağırlıklı olarak dua ve ilahi konularını içeriyor. Üçüncü bölümde ise Türklere karşı yazılan dualar içeriklerine göre sınıflandırılarak örnekler veriliyor.

Dördüncü bölümde 100 dua üzerinden incelemeler yapılarak Almanya’da yayınlanmış Türk duaları hakkında listeler oluşturmak suretiyle genel bir fikir verilmekte, çalışmanın son new york seo bölümü ise kilisenin başlıca propaganda türü olan dua ve vaazların yakın ilişkisi göz önünde bulundurularak 16. yüzyılda Türklere karşı okunan vaazlar inceleniyor.

Kilisenin Türklere ilişkin propaganda girişimleri ve başlıca propaganda türleri

Türk Çanları
“Türk çanlar” ilk kez Papa III. Calixt (1378-1458) tarafından 29 Haziran 1456 yılında Mora’nın Türklerin eline geçmesi ve Avusturya’nın Türkler tarafından tehdit edilmesini hatırlatmak amacıyla çalınmıştır. Bunun için Papa tüm kiliselerde öğle saatlerinde bir veya birkaç kez çanların Türklere karşı çalınmasını talep etmiştir.

Türk Vaazları
Türklere karşı okunan vaazlar ilk olarak, Hıristiyanlarca felaket olarak yorumlanan, İstanbul’un feth edilmesiyle ortaya çıkmıştır. Papa V. Nikolaus(1397-1455) 30 Eylül 1453 yılında haçlı seferi fermanını yayınlar. Papa bu fermanda bütün Hıristiyan hükümdarlara seslenir ve deccal olarak adlandırdığı Fatih Sultan Mehmed’e karşı Hıristiyan dinini savunulması çağrısında bulunur. Bunun sonucunda haçlı seferi vaizleri, ülke ülke gezerek savunma amaçlı haçlı seferi fikrini yaymaya başlarlar.

Türk Duaları
Almanlar tarafından Türklere karşı okunan dualara “Türk duaları” denmektedir. Kilislerde Türklere karşı okunan vaazların ardından edin “Türk duası” kilisenin Türklere yönelik propagandaları arasında ayrı bir yer tutmaktadır. Türk dualarında olağanüstü güçlü Türkler ve onlara duyulan korkular tescil edilmekte ve sadece Tanrı’nın ya da onun yeryüzündeki temsilcileri sayesinde yenilebileceğine dikkat çekilmekteydi.

Türklere karşı Hıristiyan bir dua

"Yüce İsa, yaşayan Tanrı’nın oğlu, bizim kurtarıcımız ve huzur verenimiz. Sana sesleniyoruz pişmanlık dolu bir yürekle ve senden acizane bizi duymanı istiyoruz.

Zalim Türk tiranı hiddetiyle, Hıristiyan kralıkları ve ülkelerine bütün gücüyle saldırmayı ve savaşmayı, kılıç ve ateşle, yağmalama ve zindanla tamamıyla yıkmayı, Hıristiyanlık inancını yok etmeyi ve bunun yerine lanetlenmiş batıl inancını yerleştirmeyi hedef edinmiştir; Bizleri ise, senin kutsal adını hiçe sayarak ve hakaret ederek ve Hıristiyanlık inancının değerini düşürerek, vahşice boyundurukları altına almak istiyorlar.

Bize merhamet göster Yüce İsa. Kana susamış zalim düşmanın gücünü ve tiranlığını yık ve kır, bizleri onun ellerine bırakma ki o da tüm gururu ve inadıyla demesin: Nerde şimdi Hıristiyan Tanrısı?”




Kategori : MAGAZİN