Tanrı bizi dikkate almadı

Tanrı bizi dikkate almadı
İstanbul'un fethinin tanığı olan tek Bizans tarihçisi Yorgios Sfrancis'in gerçek kitabı Kronikon Mikron Türkiye'de ilk defa yayınlandı.Abone ol

Bizans saray görevlisi, diplomatı ve tarihçisi olan Yorgios Sfrancis'in 'Osmanlı Bizans ilişkileri açısından en teferruatlı eser' olarak kabul edilen Kronikon Mikron'u yani küçük ruzmanesi, Kitabevi Yayınları tarafından yayınlandı. Çevirisi ve notlandırılması Levent Kayapınar tarafından yapılan Kron oklahoma seo ikon Mikron'un meraklıları için çekiciliğini arttıran bir başka özelliği, yazarının İstanbul'un fethine Bizans İmparatoru'nun en yakınında olanlardan biri olarak bizzat şahitlik eden tek Bizanslı tarihçi olması.

Sfrancis'in otobiyografik nitelikte hatırlatıcı stenograf notlarından oluşan kitap kronolojik olarak yazılmış. Bir bakıma Sfrancis'in kişisel günlüğü. Büyük bir kısmında on beşinci yüzyıldaki halk dili kullanılan kitabın dinsel metinler içeren bölümlerinde sofistik düzeyde bir Yunanca görülüyor. ayrıca Türkiye'de metodolojik olarak Yunanca'dan Türkçe'ye orijinal kaynakla birlikte basılan ilk kitap olma özelliğini de taşıyor.

SAHTE RUZNAME YALAN DOLU

Küçük ruznamenin yayınlanması aslında büyük bir yanlışın düzeltilmesine de olanak sağlayacak. Çünkü orjinalleri İtalya'da bulunan Kronikon Mikron yani küçük ruzname ve Kronikon Maius diye bilinen büyük ruznamenin her ikisinin de Sfrancis'e ait olduğu düşünülmekteydi. Ancak Profesör İoannis Papadopulos 1931 yılından itibaren çeşitli dergilerde yayımladığı makaleleri ile Sfrancis'in büyük ve küçük ruznamesindeki farklılıkları ve çarpıtmaları bilim alemine duyurarak, büyük ruznamenin 1585 yılında ölen Monemvasia Metropoliti Macarios Melissenos tarafından yazıldığını ve yazımında Sfrancis'in küçük ruznamesinin büyük ölçüde kullanıldığını duyurdu.



Kategori : MAGAZİN