TBMMde Danıştay kavgası

TBMMde Danıştay kavgası
Meclis Genel Kurulu'nda devam ederken AKP ile MHP arasında "Danıştay'ın yetkileri"ne ilişkin tartışma yaşandı. Abone ol

Türkiye ile Suriye sınırındaki kara mayınlarının temizlenmesi ve ihale işlemleri ile ilgili tasarının görüşmeleri Meclis Genel Kurulu'nda devam ederken AKP ile MHP arasında "Danıştay'ın yetkileri"ne ilişkin tartışma yaşandı.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın geçen haftaki Genel Kurul'da Danıştay'ın kararına ilişkin sözlerini eleştirdi.

Korkmaz AKP'lilere "Adaletin herkese lazım olduğunu unutmayacaksınız, Anayasa Mahkemesince kapatılma korkusu yaşadığınız o günlerde herkesten, AB'den bile medet umarak yaptığınız adalet talebinizi bu millet unutmuş değildir. İşinize geldiği zaman yüce mahkeme gelmediği zaman öcü mahkeme" dedi. Bozdağ Danıştay'ın kamu yararını takdir edemeyeceğini, böyle bir yetkisi olmadığını belirterek "Danıştay uzunca süredir idarenin takdir yetkisini hiçe mikro beton uygulama sayan bir sürü karar vermiştir" dedi.

Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi ve ihale işlemlerine ilişkin tasarının görüşmeleri Meclis Genel Kurulu'nda 3'ncü madde üzerinde devam ediyor. Sık sık muhalefetle iktidar arasında tartışmalara yol açan tasarının görüşmeleri sırasında AKP ile MHP arasında "Danıştay'ın yetkileri"yle ilgili tartışma da yaşandı.

Tasarının 2'nci maddesi üzerine önerge veren MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, MHP'nin tasarı ile ilgili muhalefetinin samimi olduğunu ve milletin geleceği ile ilgili kaygı taşıdıklarını söyledi.

Tasarının ülke geleceğini doğrudan ipotek altına alacak hususlar içerdiğini vurgulayan Korkmaz, düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu ve Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini savundu. Korkmaz konuşmasında AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın geçen hafta Genel Kurul'da yaptığı konuşmada Danıştay'ın mayınların temizlenmesiyle ilgili verdiği kararın yanlış olduğunu söylediğini hatırlatarak "Bana göre de doğru, ne olacak şimdi? Hani anayasa emrediyordu; mahkeme kararının yasama organını da bağladığını. Üstelik bu sözü sarf eden hukukçu bir milletvekili. Yargı kararının hafife alınmaması gerektiğini, yargı kararının eleştirilmemesi gerektiğini bilmesi gerekenlerden biri. Bu hususu bilmiyorsa ayıp. Biliyor da bilmezden geliyorsa vahim. Sözünüzü geri almalısınız. Almazsanız ne vatandaşlara hukuka saygı çağrılarınız dikkate alınacak ne de adaleti, hukuk devletini işlerine gelen mahkeme kararlarını savunurken bu millet sizi samimi bulacaktır.Adaletin herkese lazım olduğunu unutmayacaksınız. Anayasa Mahkemesi'nce kapatılma korkusu yaşadığınız o günlerde herkesten, AB'den bile medet umarak yaptığınız adalet talebinizi bu millet unutmuş değildir. İşinize geldiği zaman yüce mahkeme gelmediği zaman öcü mahkeme. Mahkemelerin tarafsızlığına bağımsızlığına gölge düşürecek beyanlardan kaçınacaksınız." diye konuştu.

DANIŞTAY'IN KARARLARINI ELEŞTİRDİ

MHP'li Korkmaz'ın eleştirileri üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise Danıştay'ın kararı ile ilgili yaptığı değerlendirmenin doğru olduğunu belirterek "Mahkeme kararları eleştirilmez diye bir kural anayasada yok. Mahkeme kararlarına uyulması ayrı şey, bağlayıcılığı ayrı şey, onun yanlış olduğunu anayasaya aykırı olduğunu söylemek ayrı şey. Bunu birbirinden ayırt etmek lazım. Danıştay'ın, Yargıtay'ın, Anayasa Mahkemesi'nin sayın başkanlarının açıklamalarına şöyle bir bakılırsa, mahkeme kararlarının eleştirilebileceğinin en yüksek perdeden söylendiğini herkes görecektir. Mahkeme kararları eleştirilmez değil. Kamu yararını Danıştay takdir edemez. Böyle bir yetkisi yok. Yapacağı şey idarenin takdir ettiği bu yararın anayasa ve yasalarda gösterilen esaslara uygun mudur değil midir bunu yapar. Danıştay uzunca süredir idarenin takdir yetkisini hiçe sayan bir sürü karar vermiştir." diye konuştu.



Kategori : POLİTİKA