İşte son ankette Ahmedinejadın oy oranı

  • Ana Sayfa
  • İşte son ankette Ahmedinejadın oy oranı
İşte son ankette Ahmedinejadın oy oranı
İran'da 12 Haziranda yapılacak 10. dönem cumhurbaşkanı seçimlerinde son ankette oy oranları belli oldu.Abone ol

İran'da 12 Haziranda yapılacak 10. dönem cumhurbaşkanı seçimlerinde en şanslı adayın Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad olduğu belirtildi.

İran genelinde yapılan son kamuoyu araştırmalarına göre muhafazakar aday Ahmedinejad'ın oyu yüzde 58,6'ya yükselirken, en yakın rakibi reformcu aday Mir Hüseyin Musevi'nin oyu yüzde 21,9'a ge google reklam riledi.

Başkent Tahran'da ise Ahmedinejad'a olan halk desteği yüzde 44,8'e düşerken, Musevi'nin oyu yüzde 29'a yükseldi.

Tahran'daki 13 üniversitede bir süre önce yapılan ankette, öğrencilerin yüzde 51,3'ü Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'a, yüzde 26,4'ü Musevi'ye oy vereceğini belirtmişti.

Basında yer alan haber ve yorumlarda da reformcu diğer aday Mehdi Kerrubi ile muhafazakar aday Muhsin Rızai'ye pek şans tanınmıyor.

Seçime az bir süre kala Kerrubi'nin, Musevi lehine adaylıktan çekilmesi durumunda bile muhafazakarların ipi göğüsleyeceği tahmin ediliyor.


-ADAY LİSTELERİ YARIN AÇIKLANACAK-


Bu arada Anayasayı Koruyucular Konseyi, adayların cumhurbaşkanlığı görevi için gerekli şartları taşıyıp taşımadığına ilişkin kararını yarın açıklayacak.

Seçimler için resmi kayıt yaptıran, 42'si kadın 475 adaydan çoğunun konsey tarafından elenmesi bekleniyor.

Adaylıkları reddedilenlerin itirazlarını 14-20 Mayıs arasında görüşecek olan konsey, nihai kararını 20-21 Mayısta vererek resmi adayların listesini açıklayacak.

Adaylıkları resmi makamlarca onaylananlar 22 Mayıs-10 Haziran döneminde propaganda faaliyetlerinde bulunabilecek.

Yerel ve ulusla çapta 240 kadar siyasi grubun faaliyette bulunduğu seçimlerde 18 yaş ve üzeri 46,2 milyon seçmen oy kullanma hakkına sahip.



Kategori : DÜNYA