Gül Danıştay mensuplarını kutladı

  • Ana Sayfa
  • Gül Danıştay mensuplarını kutladı
Gül Danıştay mensuplarını kutladı
Danıştay'ın 141. kuruluş yıldönümünde cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir kutlama mesajı yayınladı ve Danıştay'ın önemine vurgu yaptı. Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, reform niteliğinde de olsa düzenleme yapılmasının tek başına yeterli olmadığını, bunların bütün kurumların uygulamalarında etkin bir şekilde hayata geçirilmesinin beklendiğini belirterek, ''Bu çerçevede, Danıştayın önündeki işlerle ilgili olarak vereceği kararlar da ülkemizin uygarlık çıtasını belirleyecek en önemli ölçütlerden birini oluşturmaktadır'' dedi.

Gül, yayımladığı mesajda, bundan 141 yıl önce kurulan Danıştayın kuruluş yıl dönümünü ve ''Danıştay ve İdari Y seo argı Günü''nü kutlayarak, şunları kaydetti:

''Anayasamıza göre, idare mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı kararların son inceleme merci; kanunla gösterilen belli davalarda ise ilk ve son derece mahkemesi olarak görev yapan Danıştay aynı zamanda bir danışma ve inceleme organı olarak çok önemli fonksiyonları yerine getirmektedir.

Bu nedenle, Danıştay, Cumhuriyetimizin temel nitelikleri arasında yer alan hukuk devleti ilkesinin hayata geçirilmesinde ve özellikle temel hak ve hürriyetlerin güvence altına alınarak hukukun üstünlüğünün sağlanmasında önemli bir konuma sahiptir.

Çağdaş dünyadaki yerimizi sağlamlaştırmak amacıyla hukuk alanında sürdürülecek reformlarla ülkemizde hukukun üstünlüğünün daha da güçlendirilerek hakim kılınması gerekmektedir. Ancak, reform niteliğinde de olsa düzenleme yapılması tek başına yeterli olmamakta, bunların bütün kurumlarımızın uygulamalarında etkin bir şekilde hayata geçirilmesi beklenmektedir. Bu çerçevede, Danıştayın önündeki işlerle ilgili olarak vereceği kararlar da ülkemizin uygarlık çıtasını belirleyecek en önemli ölçütlerden birini oluşturmaktadır.

Diğer taraftan, uyuşmazlıkların adil bir şekilde çözümlenmesi kadar işlerin geç sonuçlanmaması da büyük bir önem taşımaktadır. Davaların geç sonuçlandırılması kişilerin zarara uğramasına ve kamu hizmetlerinin aksamasına yol açmaktadır. Özverili bir şekilde görev yapmasına rağmen Danıştayın artan bir iş yükü altında bulunduğu bilinmektedir. Bu itibarla, yargılama sürecinin hızlanmasını sağlayacak çözümlerin acilen bulunması gerekmektedir.

Bu vesileyle, fedakar bir şekilde görev yapan Danıştay ve yargı organlarımızın sorunlarının önümüzdeki dönemde çözümleneceğine inandığımı ifade etmek istiyorum.''

Cumhurbaşkanı Gül, mesajında, 141. kuruluş yıl dönümünde Danıştayın başta başkan ve üyeleri olmak üzere bütün idari yargı mensuplarını kutladı.



Kategori : POLİTİKA