Baykal hakkında takipsizlik kararı

  • Ana Sayfa
  • Baykal hakkında takipsizlik kararı
Baykal hakkında takipsizlik kararı
CHP lideri Baykal'ın Ergenekon davası ile ilgili olay yaratan açıklamaları hakkında savcılık soruşturmasını tamamladı.Abone ol

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hakkında, TBMM Grubunda ''Ergenekon'' soruşturmasıyla ilgili açıklamalarıyla ''yargı görevini yapanı etkileme ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği'' iddiasıyla yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

Baykal, 14 Nisan 2009'da partisinin TBMM Grubu seo nda ''Ergenekon'' soruşturmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunurken ''Bu, bir darbedir. Elbette siyasal bir darbedir, bir AKP darbesidir. Daha da acısı, bu bir savcılık darbesidir'' demişti.

Ankara Barosuna kayıtlı avukatlar Murat Araç, Mehmet Emin Küçük ve Süleyman Sallı, 17 Nisan 2009'da bu sözleriyle ''yargı görevini yapanı etkileme ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği'' iddiasıyla Baykal hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Edinilen bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Başsavcılığın kararında, Baykal'ın CHP Genel Başkanı ve Milletvekili olduğu belirtilerek, suç isnat edilen sözleri TBMM çatısı altında, partisinin grup toplantısında söylediği vurgulandı.

Anayasa'nın 83. maddesinin 1. fıkrasına göre, TBMM üyelerinin Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, ileri sürdükleri düşüncelerden sorumlu tutulamayacağına işaret edilen kararda, ''Meclis çalışmaları'' kavramının, sadece TBMM'deki faaliyetleri kapsamadığı, siyasi partilerin grup konuşmalarını ve bunların basın toplantılarında tekrarının da bu kapsamda değerlendirildiği vurgulandı.

Baykal'ın bu yasal düzenlemeler nedeniyle konuyla ilgili cezai sorumluluğu bulunmadığından, Anayasa'nın 83/1. maddesi uyarınca soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildiği belirtildi.



Kategori : POLİTİKA