Sözleşmeli personeli yıkan karar

  • Ana Sayfa
  • Sözleşmeli personeli yıkan karar
Sözleşmeli personeli yıkan karar
Sözleşmeli personelin haklarını iyileştiren karar ertelendi. Türk-Sağlık Sen adaletsizliğin giderilmesini istedi.Abone ol

Türk Sağlık-Sen, Bakanlar Kurulu tarafından sözleşmeli memurlara (4/B) 2009 yılından geçerli olmak üzere eş durumu tayin ve becayiş hakkı verilmesi kararının Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı yönergeyle 2010 yılına ertelenmesi üzerine bakanlığa başvuruda bulundu.

Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan başvuruda, sözleşmeli memurlara becayiş ve eş durumu tayin hakkını da veren Bakanlar Kurulu kararının 29 Mart 2009'da yayınlanarak yürürlüğe girdiği ve personelin bu haklara kavuştuğu belirtildi. Fakat Sağlık Bakanlığı'nın Bakanlar Kurulu kararıyla verilen bu hakların usul ve esaslarını belirlediği yönergenin seo personelin beklentilerini karşılamadığı kaydedilen yazıda, "Karşılıklı yer değiştirme (becayiş) başvurularının Ekim ayı içinde yapılarak yeni sözleşme döneminin başlangıcında uygulanması yönünde bir hükme yer verilmesi, yıllardır karşılıklı yer değişikliği yapmak üzere bekleyen personelin mağduriyetini gidermemiştir. Yönergenin yayımı tarihinden itibaren yer değişikliği (becayiş) hakkının verileceği beklentisi içinde olan sözleşmeli personel hayal kırıklığına uğratılmıştır" denildi.

Yönergeye göre ayrıca eş durumu tayininin Haziran 2010'da yapılacağına dikkat çekildi. Başvuruda, söz konusu yönergeye geçici bir madde eklenmek sureti ile gerek karşılıklı yer değiştirme (becayiş), gerekse eş durumu nedeniyle yapılacak yer değişikliğinin bir defaya mahsus olmak üzere yönergenin yayımını takip eden ay itibarıyla yapılması yönünde bir hükme yer verilmesi talep edildi. Sözleşmeli personelin beklentilerinin karşılanması ve mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi için karşılıklı ve eş durumu nedeniyle yer değişikliği hakkının ilgili yönergede belirtilen takvime bağlı kalmaksızın bir defaya mahsus olmak üzere bu yıl içinde verilmesi hususunda bakanlık makamından olur alınması istendi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, yetkili sendika olarak katıldıkları toplu görüşmeler sonucunda sözleşmeli memurların sorunlarının bir kısmını çözen bir mutabakat imzaladıklarını hatırlatarak, "Bu mutabakat çerçevesinde 29 Mart 2009'da Bakanlar Kurulu kararıyla sözleşmeli memurlara eş durumundan tayin ve becayiş hakkı da tanındı. Fakat Sağlık Bakanlığı bu haklarla ilgili yayınladığı yönerge ile becayiş ve eş durumu tayin hakkını kendi inisiyatifiyle 2010 yılına erteledi. Bu bir adaletsizliktir. Sağlık Bakanlığı böyle bir düzenleme ile bu hakları bekleyen çalışanları mağdur etmiştir. Becayişlerini ayarlayan, eş durumu tayin hakkına kavuştuğu için hazırlık yapan insanlar vardı. Bu çalışanların mağdur olmaması, sadece bu yıl için bu hakların yönergenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girmesi talebiyle bakanlığa başvuruda bulunduk" dedi.

Kahveci, bakanlığın bu sorunu yönergeye ekleyeceği bir geçici maddeyle çözerek, çalışanları mağduriyetten kurtarması gerektiğini ifade etti.



Kategori : GÜNCEL