Bahçelinin istikrarlı tavrı

Bahçelinin istikrarlı tavrı
MHP lideri AKP’nin önerdiği Anayasa değişiklikliklerine sıcak değil. İstikrarlı tavrını koruyor. MHP’nin rıza gösterebileceği değişiklikler ise netleşti:Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ‘Anayasa’da yazan cumhurbaşkanlığının görev süresi neyse odur, yeni değişmiş maddeyi bir daha değiştirmek doğru değil” tavrında. Bahçeli’nin istikrarlı ve net tavrı; yeterli oy desteği için MHP’yi gözleyen AKP’yi sıkıntıya sokarken; MHP’nin sıcak bakabileceği değişiklik önerileri de netleşti. İşte MHP’nin onay verebileceği değişiklikler:


YÜCE DİVAN KALKACAK
- Başbakan ve ve bakanlar hakkındaki yolsuzluk iddiaları, Yüce Divan tarafından değil, Yargıtay Cumhuriyet Ba ersağ 2023 şsavcılığınca oluşturulacak bir kurul tarafından ele alınacak. MHP, MGK ve cumhurbaşkanını yetkilerinin sınırlandırılması ile ilgili hiçbir değerlendirmede bulunmazken, Yüce Divan'ın görevi Yargıtay'a devredilecek.

İNSAN HAKLARI AÇILIMI
-Çalışmada, işkenceyle mücadelenin desteklenmesi, yasal hükümlerin güçlendirilmesi ve uygulayıcıların insan hakları konusunda eğitilmesi gerektiği belirtiliyor. MHP, anayasanın genel sınırlama hükümlerinin yerine, özgürlükleri koruma hükümlerine yer verilmesinden yana. Böyle bir anayasa değişikliğinin de bir “Toplum Sözleşmesi Belgesi” olması için geniş bir uzlaşmaya yenilenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

DOKUNULMAZLIK SINIRLANACAK
-Dokunulmazlıklar konusunda oldukça hassas olan MHP, anayasa değişikliği ile milletvekillerinin yasama faaliyetleri dışında dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öneriyor. Her ne sebeple olursa olsun suç işlemeleri halinde milletvekillerinin diğer vatandaşlar gibi yargılanmalarının sağlanacağı belirtiliyor.

DİN VE VİCDAN HÜRRİYETİ VE TÜRBAN
- MHP, din ve vicdan hürriyeti konusunda da adım atılmasını isteyerek, bir ülkenin laik ve demokrat sayılabilmesi için din ve vicdan hürriyetine saygı göstermesi ve bunun için gerekli ortamı ve şartları hazırlaması gerektiğine vurgu yapıyor.

YARGIYA YENİ DÜZEN
-MHP'nin düşündüğü sivil anayasa değişikliği içinde Hakimler ve Savılar Yüksek Kurulu üyelerinin seçimi de yer alıyor. Seçimin demokratik usullere uygun olarak ve yargı bağımsızlığı zedelenmeyecek şekilde yeniden düzenleneceği belirtiliyor. Büyük şehirlerde de yargının genel bütünlüğünün bozulmadan ihtisas mahkemeleri oluşturulacağı dile getiriliyor.

YÖK’ÜN YAPISI DEĞİŞECEK
-MHP, Yüksek Öğretim Kurulu'nu (YÖK) daha demokratik ve üretken bir yapıya kavuşturulması amaçlanıyor. Mali özerkliğe sahip olmaları gerektiğine vurgu yapılırken, öğrenci, kurum ve akademik kadrolar arasında uyumu artıracak düzenlemeler yapılmasının sağlanacağı vaadinde bulunuyor.

DOKUNULMAYACAK MADDELER
- Milletvekili seçimleri, cumhurbaşkanlığının görev süresi, parti kapatmalarda Meclis’e yetki veren ve Meclis onayı gerektiren, AKP’nin istdiği 367 şartı gibi değişiklik önerileri MHP’nin gündeminde yok.



Kategori : POLİTİKA