Domuz gribinde tehdit artıyor

Domuz gribinde tehdit artıyor
Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribini 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında alarm düzeyini 4. evreden, 5. evreye çıkardı. Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribini 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında alarm düzeyini 4. evreden, 5. evreye çıkardı.

DSÖ'den yapılan açıklamada, alarm düzeyinin 5. evreye çıkarılmasının, bu hastalığın en az iki ülkede insandan insana bulaştığının doğrulandığı ve bu hastalığın aşısının üretilmesi çabalarının hızlandırılması anlamına geldiği kaydedildi.

DSÖ Başkanı doktor Margaret Chan, Cenevr seo e'de düzenlenen basın toplantısında, dünyadaki grip uzmanlarıyla yapılan danışmalardan sonra alarm seviyesinin yükseltilmesine karar verdiğini bildirdi.

Tüm ülkelerin salgına hazırlık planlarını şimdi faaliyete geçirmeleri gerektiğini belirten doktor Chan, bir salgında tüm insanlığın tehdit altında olacağı uyarısında bulundu.

Doktor Chan ayrıca, hastalıktan 159 kişinin öldüğü Meksika'yı, DSÖ'ye ve diğer hükümetlere bu yeni vakayı bildirme konusunda gösterdiği açıklık ve saydamlıkdan dolayı övdü.

Hastalığın insandan insana bulaşma derecelerinin ele alındığı 4. ve 5. evreden sonra gelen 6. evre 'Pandemi dönemi' olarak nitelendiriliyor ve bu aşamada hastalığın 'genel toplumda arttığı ve devam eden bir buluşma olduğu' belirtiliyor.

'AŞI EYLÜLDEN ÖNCE KULLANIMA HAZIR OLMAZ'

Öte yandan, ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, domuz gribi virüsüne karşı bir aşı için 'önemli çabalar' sarf edildiğini, ancak aşının eylül ayından önce kullanıma hazır olamayacağını bildirdi.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi halk sağlığı ve bilimi biriminden Anne Schuchat adlı yetkili, Senato İç Güvenlik Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, "Herşey yolunda giderse aşı eylül ayından itibaren kullanımda olabilir. Ancak herşey her zaman yolunda gitmeyebiliyor" dedi.

Bu arada, ABD'nin Kaliforniya'nın ardından Teksas eyaletinde de domuz gribine karşı olağanüstü durum ilan edildiği bildirildi. ABD'de domuz gribi olduğu kesinleşen vaka sayısının 91'e çıktığı açıklanmıştı.

Öte yandan, Hırvatistan Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk kez şüpheli bir vakanın görüldüğünü, Osijek'te 22 yaşındaki bir kızın karantinaya alındığını, şahsın sağlık durumunun genel olarak iyi olduğunu ve Tamiflu tedavisi uygulandığını kaydetti.



Kategori : DÜNYA