Ahmedinejadın 1000 rakibi var!

Ahmedinejadın 1000 rakibi var!
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın 12 Haziran'da yapılacak seçimde işi zor. Çünkü 1000'den fazla adayla yarışacak. Üstelik aralarında kadınlar da var.Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın 12 Haziran'da yapılacak seçimde işi zor. Çünkü 1000'den fazla adayla yarışacak. Üstelik aralarında kadınlar da var. Ahmedinejad'ın da en geç 9 Mayısa kadar adaylığını açıklaması bekleniyor.

İran'da 12 Haziranda yapılacak 10. dönem cumhurbaşkanı seçimleri için 1000'den fazla aday kayıt yaptırdı. İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre resmi kayıt işlemleri 5-9 Mayısta yapılacak ve kadın adaylar da isim yazdırabilecek.

Kayıt yaptıran kadın adayların, cumhurbaşkanlığı görevi için gerekli şartları taşıyıp taşımadığına karar verecek olan asıl yetkili organın Anayasayı Koruyucular Konseyi olduğu kaydedildi. Bugüne kadar yapılan 10 seo 00'den fazla kayıt arasında sadece 4 adayın tanınan ve bilinen kişiler olduğu belirtildi.
Birçok muhafazakar grubun destekleyeceğini açıkladığı Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da en geç 9 Mayısa kadar adaylığını açıklaması bekleniyor.

Her dört yılda bir yapılan cumhurbaşkanı seçiminde bu yıl 18 yaş ve üzeri 46,2 milyon seçmenin oy kullanma hakkı olduğu açıklanmıştı.

"AHMEDİNEJAD TEKRAR SEÇİLİRSE UÇURUMA YUVARLANACAĞIZ"

İran'da 12 Haziranda yapılacak 10. dönem cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olan muhafazakar Muhsin Rızai, "Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ülkeyi uçurumun eşiğine getirdiğini" söyledi.

Rızai, adaylığını resmen açıkladıktan sonraki ilk basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın ekonomi ve dış politikalarını eleştirdi.

"Ülkeyi yıkımdan kurtarmak için aday oldum" diyen Rızai, "Halkımızın önünde çok farklı iki yol var. Ahmedinejad tekrar seçilirse uçuruma yuvarlanacağız" ifadesini kullandı.

Rızai, halk desteğinin az olduğu iddialarına da "Sonuna kadar seçim sahnesinde kalacağım" diyerek cevap verdi.

Reformcu adayları da eleştiren Rızai, "Reformcuların programını inceledim, ne yazık ki reforma dair plan göremedim. Onlar din ile özgürlük arasında tezatlık yarattılar. Bu, halkın çıkarlarına hizmet etmiyor" diye konuştu.

Rızai, 2005'teki seçimlerde de aday olmuş, ancak seçime bir gün kala adaylıktan çekilmişti.

İran Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri olan Muhsin Rızai, uzun süre Devrim Muhafızları komutanlığı görevinde de bulunmuştu.

ANKETE GÖRE CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD ÖNDE

İran'da üniversite öğrencilerinin yüzde 51,3'ünün seçimlerde Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a oy vereceği bildirildi.

Başkent Tahran'daki 13 üniversitede yapılan ankete göre öğrencilerin yüzde 91'i cumhurbaşkanı seçimlerinde oy kullanacak. Öğrencilerin yüzde 5,4'ü oy kullanıp kullanmama konusunda henüz karar vermezken yüzde 3,6'lık kesim sandık başına gitmeyecek.

SON 30 YILIN EN ÖNEMLİ SEÇİMİ

Ankete göre öğrencilerin yüzde 51,3'ü Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'a, yüzde 26,4'ü Mir Hüseyin Musevi'ye, yüzde 17,5'i Mehdi Kerrubi'ye ve yüzde 4,8'i de Muhsin Rızai'ye oy verecek.

Üniversite öğrencilerinin tercihlerinde muhafazakarlar toplamda yüzde 56,1'e ulaşırken, reformcular yüzde 43,9'da kaldı.

Reformcularla muhafazakarlar arasında büyük çekişmeye sahne olacağı düşünülen 12 Hazirandaki 10. dönem cumhurbaşkanı seçimleri son 30 yılın en önemli seçimi olarak görülüyor.



Kategori : DÜNYA