İntihar eylemcisinin ruh hali

İntihar eylemcisinin ruh hali
Terör örgütleri neden canlı bombaları halkın içine salıyor? Yeni taktik konusunda uzmanların diyecekleri var.Abone ol

Terörle mücadele uzmanlarına göre, terör örgütleri küçülme, kitle desteğini kaybetme ve muhatap alınmama gibi korkular yüzünden intihar eylemlerine başvuruyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı, resmi internet sitesinde yer verdiği bilgilendirme yazısı ile terör örgütlerinin intihar eylemlerine başvurmasının arkasındaki psikodinamik gerçekler ile intihar eylemcisinin ruhsal profili ve seçilme kriterlerini değerlendirdi.
2024 umre turu
Yazıda, insan psikolojisinde intiharın, kendine güvensizliğin, ruhsal çöküntünün ve karşılaşılan problemlere çare üretememenin bir ifadesi olduğu belirtilirken, çaresiz kalan bir kişinin intiharı sorunlarından kaçış olarak yorumladığı kaydedildi.

Olaylar karşısında eli kolu bağlı olduğunu düşünen kişinin, hiçbir çıkış yolu kalmadığından umutsuzluk, karamsarlık ve çaresizlik içerisine düştüğü ve gidişi değiştirecek güçten yoksun kaldığını gördükten sonra intiharı düşündüğü ifade edilen yazıya göre, kendini ezilmiş, köşeye sıkıştırılmış hisseden kişi, duyduğu öfkeyi dışa boşaltamadığı için kendine yöneltiyor. Bu ruh halindeki kişi intihar ederek, hem kendini hem de bu duruma düşmesine neden olanları cezalandırarak öç alıyor.

Terör örgütleri ise bu durumdaki kişileri kendi amaçları için kullanıyor. Terör örgütleri tarafından intihar eyleminde kullanılan teröristler, ruhsal bunalımda olan, psikolojik tedavi gören, örgüt içindeyken her şeyini kaybedip bitmiş olan ve bunalıma girenler arasından seçiliyor. Bazı intihar kobayı eylemciler, başka teröristlerce tehdit ve silah zoruyla eylem yerine kadar getirilip eyleme zorlanıyor, eylemi kabul etmeyenler, örgüt tarafından infaz ediliyor.

Küçülme kompleksine giren, faaliyet kanallarının tıkandığını hisseden, kitle desteğini kaybetme korkusuna kapılan, muhatap alınmamaktan doğan panik ve tedirginlik içine sürüklenen, tahrik olan, demoralize olup psikolojik bunalıma giren ve kendi kadrolarını ve taraftarlarını psikolojik baskı altında bulundurmak isteyen terör örgütlerinin intihar eylemlerine başvurduğunu ifade eden uzmanlar, terör örgütünün bu yönteme başvurmasının ''örgütün bir çıkmazın içine girdiğinin göstergesi'' olduğunu belirttiler.



Kategori : GÜNCEL