İranda AIDS salgını korkusu

İranda AIDS salgını korkusu
İran'da Aralık 2008'den bu yana tespit edilen 1000 yeni HIV vakasıyla ülkede HIV virüsüne yakalananların sayısının 19 bin 435'e ulaştığı bildirildi... Abone ol

İran'da Aralık 2008'den bu yana tespit edilen 1000 yeni HIV vakasıyla ülkede HIV virüsüne yakalananların sayısının 19 bin 435'e ulaştığı bildirildi.

ISNA ajansı, sağlık bakanlığı yetkililerinin açıkladığı rakamlara g seo öre HIV virüsü taşıyanlardan bin 875'inin de AIDS'e yakalandığının doğrulandığını duyurdu.

Haberde HIV virüsüne yakalanma oranının yüzde 40,2 ile en çok 35 - 34 yaş arasındakilerde olduğu belirtildi. Kurbanları çoğunun ise erkek ve HIV'li erkek oranının yüzde 93,3 olduğu kaydedildi.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı, test imkanları sınırlı olduğu ve AIDS'e yakalananların sağlık kuruluşlarına gelmekte isteksiz olduğu için, toplam HIV'li hasta sayısının tahmin edilenden dört kat daha fazla olduğunu kaydetti. Bakanlığın tahmini rakamının 80 bin olduğu aktarıldı.
Resmi rakamlara göre İran'da AIDS olduktan sonra ölenlerin sayısı 3 bin 236'ya ulaştı.

Enfeksiyonun en çok bulaşma sebebinin ise damariçi uyuşturucu kullanımı olduğu kaydedildi. HIV'li hastalardan yüzde 77,5'inin virüsü bu şekilde kaptığı belirtildi.

Virüsün cinsel yollarla bulaşma oranının ise 13,1 olduğu aktarılırken, anneden bebeğe geçme oranının ise yüzde 0,9 olduğu vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı ayrıca, ülke nüfusunun yüzde 70'i 30 yaşın altında olduğu için HIV virüsünün cinsel yollarla bulaşmasının salgına dönüşmesinden endişe edildiğini duyurdu.



Kategori : SAĞLIK