Kabinede ikinci adam kim olacak?

Kabinede ikinci adam kim olacak?
Erdoğan yeni kabineyi açıkladı. hem Cemil Çiçek hem Bülent Arınç 'Başkan Yardımcısı' oldu. Peki kabinenin ikinci adamı kim olacak?Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümeti genel seçimlere taşıyacak olan yeni kabinesini kamuoyuna açıklarken, kulislerde de şimdiden hem Cemil Çiçek hem de Bülent Arınç gibi iki önemli ismi “Başbakan Yardımcıları” sıfatıyla barındıran kabinenin ikinci adamının kim olacağı tartışılmaya başlandı.

29 Mart yerel seçimlerinin hemen sonrasında kabinede kapsamlı bir değişikliğe gideceğinin işaretini veren Başbakan Erdoğan, beklenen revizyonu dün açıkladı. 8 bakanın kabine dışı kaldığı, Ahmet Davutoğlu’nun dışarıdan Dışişleri Bakanlığı’na getirilmesiyle 9 bakanın kabineye girdiği revizyonun en çok tartışılan ismi ise kulislerde “sürpriz” olarak değerlendirilen seo Bülent Arınç oldu.

22 Temmuz seçimlerinin ardından Başbakan Erdoğan’ın danışmanlığını yürüten ve yaptığı açıklamalarla sık sık tartışma konusu olan Arınç’ın yeni kabinede Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenmesi, kabinenin ikinci adamının kim olacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Kulislerde uzun süredir kabinede ikinci adam olan Cemil Çiçek’in tahtının Arınç’ın Başbakan Yardımcısı sıfatıyla kabineye girmesinin ardından sarsılacağı dile getirilmeye başlandı.

ÇİÇEK “IĞDIR” GAFIYLA ERDOĞAN’IN TEPKİSİNE YOL AÇMIŞTI... DİĞER SAYFADA...

[PAGE]



AKP hükümetleri döneminde Adalet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenen Çiçek, aynı zamanda hükümet sözcülüğünü de yürütüyordu. Bugüne kadar Başbakan’a kabinedeki en yakın isimlerden olan Erdoğan’ın “Cemil Ağabey”i Cemil Çiçek yaptığı son Iğdır çıkışı ile tepki topladı. 29 Mart yerel seçimlerinin ardından “Türkiye’nin belirli bir bölgesinde DTP’den başka parti kalmadı. Iğdır’ı aldılar, yani Ermenistan sınırındalar” sözüyle tepki çeken Çiçek’in bu sözler nedeniyle Başbakan’la arasının açıldığı kulislere yansıdı.

Erdoğan Çiçek’in bu sözlerine tepkisini “Bu ülke hepimizin. Burada ayrımcılığa müsaade etmemiz mümkün değil. Yani ‘Şu sınıra dayanmış’. Ne demek bu? Bir şehrin belediyesini almış diye kalkıp böyle bir değerlendirmeyi yapmak, bana göre doğru değil” diyerek ortaya koydu. AKP’nin de Kars’ı ve Ardahan’ı aldığını kaydeden Erdoğan, “Bunu nasıl yorumlayacaksınız? Bunlar sınır iller değil mi? Bu yaklaşım tarzı hoş değil. AKP Gaziantep’i, Hatay’ı aldı. Bunlar da sınır illerimiz. ‘Sınıra dayandı’... Böyle bir şey olmaz. Burada olsa olsa, bireysel bir yorum farklılığı olabilir. Ben tabi dinlemedim. Ama bu ‘dayandı’ ifadesi falan, sanmıyorum, kendilerinden böyle bir şey çıkmaz. Olayı sadece bir ilde görmek yanlış olur. Geneline bakmak ve bunun üzerinden değerlendirmek gerekir” dedi. Çiçek Başbakan Erdoğan’ın tepkisinin yanı sıra AKP’den de bu sözleri nedeniyle yoğun tepki aldı.

KABİNE DIŞI KALMASI BEKLENİYORDU

Tepkilerin ardından Başbakan Erdoğan’ın kabine revizyonunda Çiçek’i de kabine dışında bırakması bekleniyordu. Kabine dışı kalması halinde adı Ağustos ayında Meclis Başkanı adayı olarak geçen Çiçek, kabinedeki başbakan yardımcılığı görevini korusa da, Arınç’ın kabinede başbakan yardımcılığına getirilmesi Çiçek’in “ikinci adam” konumunu koruyamadığı şeklinde değerlendirildi.



Kategori : POLİTİKA