Ekonomide güven giderek artıyor

  • Ana Sayfa
  • Ekonomide güven giderek artıyor
Ekonomide güven giderek artıyor
Merkez Bankası'nın düzenlediği Reel Kesim Güven Endeksi'nden çarpıcı bir sonuç çıktı. Abone ol

Merkez Bankası'nın düzenlediği Reel Kesim Güven Endeksi'nden çarpıcı bir sonuç çıktı.

İş dünyasının ekonomiye olan güveni gösteren endeks nisan ayındaki 85.1 seviyesinden 96.9'a yükseldi. Ancak endeksin 100'ün altında kalmış olması halen ekonomiye yönelik olarak kötümser beklentilerin daha baskın olduğuna işaret ediyor.

Reel Kesim Güven Endeksi Aralık ayında 52.3'e kadar gerilemiş, daha sonraki aylarda kademe kademe yükselerek 85.1'e kadar ulaşmıştı.

İş dünyasının güveni alabama seo nin artmasında özellikle sipariş artışı önemli rol oynadı. Toplam sipariş mikttarı endeksi 39.3'ten 52.4'e çıkarken, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı endeksi de 67'den 101.1'e tırmandı.

NELER DEĞİŞTİ?

Merkez Bankası'nın 1646 işyerinden alınan yanıtlara göre düzenlediği ankette, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde uzun süredir gözlenen azalış diyenler lehine olan seyrin, Mayıs ayında artış diyenler lehine döndüğü görüldü. Son üç ayda alınan ihracat sipariş miktarındaki azalış eğilimi zayıflayarak devam ederken, toplam sipariş ve iç piyasa sipariş miktarı eğilimlerinin artış diyenler lehine döndüğü gözlendi.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam sipariş, iç piyasa ve ihracat siparişlerinin düşük olduğuna yönelik değerlendirmeler zayıflayarak devam ederken, mevcut mamul mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin güçlenerek devam ettiği izlendi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde ise üretim hacmine ilişkin beklentilerdeki artış eğilimi bir miktar daha güçlendi. Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarındaki artış beklentisi devam ederken, toplam sipariş ve iç piyasa sipariş miktarında artış beklentilerinin yavaşlayarak sürdüğü görüldü.

Gelecek üç aydaki toplam istihdamda azalış beklentisinin önceki ay seviyelerinde olduğu da dikkat çekti.

İBRE İYİMSERLER LEHİNE DÖNDÜ

Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda kötümserler lehine olan seyir de uzun bir aradan sonra Mayıs ayında tekrar iyimserler lehine döndü. İçinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 24.9'a çıkarken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 16.7'ye geriledi.



Kategori : GÜNCEL