Karargahta çok özel kutlama

Karargahta çok özel kutlama
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ''Atatürk'ü doğum gününde anmak daha güzel. Ölmediğini de gösteriyor. Bu nedenle 19 Mayıs'ta O'nu anmayı düşündük'' dedi. Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ''Atatürk'ü doğum gününde anmak daha güzel. Ölmediğini de gösteriyor. Bu nedenle 19 Mayıs'ta O'nu anmayı düşündük'' dedi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahında, ''Atatürk Özel Anma Töreni'' kapsamında ''Doğumunun 128'inci Yıl Dönümünde Asker ve Devlet Adamı Atatürk'' konulu panel düzenlendi.

Panelin açılışında konuşan Genelkurmay Başkanlığı Disiplin ve Moral Şube Müdürü Albay Murat Aygün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un direktifleriyle İstiklal Savaşı'nın önde gelen 4 lideri Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve Kazım Karabekir için özel anma törenleri düzenlenmesi kararı alındığını söyledi.

Albay Aygün, İnönü için 25 Aralık, Çakmak için 10 Nisan, Karabekir için 25 Ocak'ta törenler düzenleneceğini ifade etti.

Yaptığı sunuşta Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Türkan Saylan'ın dün vefat ettiğini hatırlatan Aygün, ''Atatürk'ün görmek istedi missouri seo ği Türk kadınını en iyi şekilde temsil eden Türkan Saylan'ın yapmış olduğu değerli hizmetler hiçbir zaman unutulmayacak, her zaman hatırlanacaktır. Kendisini saygı ve rahmetle anıyoruz'' dedi.

Daha sonra yapılan ve iki oturumdan oluşan paneli Prof. Dr. İlber Ortaylı yönetti.

Panelde, Prof. Dr. George W. Gawrych ''İstiklal Harbinde Bir Askeri Önder Olarak Atatürk'', Prof. Dr. Utkan Kocatürk ''Atatürk'ü ve Atatürkçü Düşünceyi Nasıl Anlamalıyız?'', Prof. Dr. Andrew Mango ''İmparatorluktan Ulus Devlete Geçiş Sürecinde Mustafa Kemal'in Önderliği'', Prof. Dr. Şerafettin Turan ''Atatürk ve Türk Devrimi'', Prof. Dr. Justin McCarthy ''Atatürk Devrimlerinin Dünyadaki Yansımaları'', Prof. Dr. Salahi R. Sonyel ''Evrensel Bir Lider Olarak Atatürk'' konulu bildirilerini sundu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Atatürk'ün yazmış olduğu ''Zabit ve Kumandan'' ile ''Hasbihal'' adlı eserinden bahseden Prof. Dr. Gawrych'e, bu eserlerin ABD'deki askeri okullarda bilinip, bilinmediğini sordu.

Gawrych, Atatürk'ün yazmış olduğu eserlerin ABD'de bilinmediğini, ancak Atatürk'ün eserlerindeki düşünce derinliğinin kendisi çok etkilediğini ifade etti.

Genç subaylara Atatürk tarafından bazı eserlerde yer verilmesinin etkileyici olduğunu işaret eden Gawrych, Atatürk'ün tam bir askeri deha ve kariyeri boyunca muhteşem bir asker olduğunu söyledi.

Orgeneral Başbuğ, ''Atatürk ve Atatürk sevgisi'' konusunda konuşmacı panelistlerden Prof. Dr. Şerafettin Turan'in eserlerinden çok etkilendiğini ifade etti.

Başbuğ, Prof. Dr. Justin McCarthy'e de bugünkü batı medyasının, Türkiye'ye bakış açısının İstiklal zaferi öncesine mi zafer sonrasına mı benzediğini sordu.

McCarthy de bugünkü ABD medyasında çok güçlü bir önyargı bulunduğunu söyledi.

ABD'de her zaman Türklere karşı önlenemez bir cehaletin söz konusu olduğunu ifade eden Justin McCarthy, ''Batılıların pek çoğu Türkler hakkında çok az şey biliyor. Britanyalı gazeteciler özellikle bu konuda çok kötü'' dedi.

''SAYLAN'I ANMAYI BORÇ OLARAK GÖRÜYORUZ''

Orgeneral Başbuğ, iki bölüm halinde gerçekleşen panellerin ardından gazetecilerle sohbet etti.

Bir gazetecinin, Türkan Saylan'ın panelin başında anıldığını hatırlatması ve bunun bir mesaj olup olmadığını sorması üzerine Orgeneral Başbuğ, ''Mesaj değil, TSK olarak kayıp addediyoruz. O da şimdi şu anda herhalde defnediliyor. Bugün O'nu da anmamız lazımdı. Borç olarak görüyoruz'' dedi.

Orgeneral Başbuğ, ''Atatürk'ü anmak için neden 19 Mayıs'ın seçildiğinin'' sorulması üzerine, ''Niye bugün? 10 Kasım'da devlet töreni düzenleniyor. Atatürk'ü doğum gününde anmak daha güzel. Ölmediğini de gösteriyor. Bu nedenle 19 Mayıs'ta onu anmayı düşündük'' yanıtını verdi.

Başbuğ, Atatürk haricindeki diğer komutanların da anılması konusundaki bir soruyu cevaplarken de ''Pek çok komutanımız var. Ama hepsini anamıyoruz. İmkanımız olsa da bütün komutanlarımızı ansak'' dedi.

Törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ yanı sıra Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık ve pek çok general katıldı.

Panelin ardından Orgeneral Başbuğ tarafından panel katılımcılarına şilt verildi.



Kategori : GÜNCEL