CHP Gülün yangılanmasını istedi

  • Ana Sayfa
  • CHP Gülün yangılanmasını istedi
CHP Gülün yangılanmasını istedi
Mahkemenin Cumhurbaşkanı Gül yargılansın kararı yankı uyandırdı. CHP'li Süha Okay dan mahkemeye destek.Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Sincan Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği karar uyarınca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargılanması gerektiğini belirterek, ''Anayasa'da cumhurbaşkanlarının, milletvekillerine tanınan yasama dokunulmazlığından yararlanacağına dair bir hüküm yok'' dedi.

Okay, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, ''Kayıp Trilyon'' davasıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verdiği colorado seo ''kovuşturma yapılmasına yer olmadığına'' ilişkin kararını kaldırmasını değerlendirdi.

''Sincan Ağır Ceza Mahkemesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verdiği karar uyarınca, Cumhurbaşkanı Gül yargılanacaktır'' diyen Okay, Gül'ün, Anayasanın 105. maddesinden yararlanacağına ilişkin değerlendirmelerin hukuki temelden yoksun olduğunu söyledi.

Okay, Anayasa'da, cumhurbaşkanlarının, milletvekillerine tanınan yasama dokunulmazlığından yararlanacağına dair bir hüküm bulunmadığını belirterek, şöyle konuştu:

''Esasen, 1924 Anayasası'nın 41. maddesinin 17. maddeye yaptığı yollama ile cumhurbaşkanları yasama dokunulmazlığından yararlanabilmekteydi. Ancak 1961 ve 1982 Anayasalarında böyle bir düzenleme bulunmamaktadır. Anayasamızın 105. maddesi ise 'cumhurbaşkanlarının cumhurbaşkanlığı süresi içerisinde işlemiş oldukları suçla ilgili nasıl yargılanabileceğine' dair bir düzenleme getirmektedir.

O haliyle cumhurbaşkanlarının yasama dokunulmazlığından yararlanacağına dair Anayasa'da ve yasalarda herhangi bir düzenleme olmadığı sürece, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Sincan Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda yargılanması gerekecektir. Keza Sayın Cumhurbaşkanının böylesine bir düzenlemenin iddia varlığı karşısında bir an için düşünsek; görev süresi içinde bir adam öldürse yargılanmayacak mıdır? O nedenle Cumhurbaşkanı hakkında Sincan Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği karar yerindedir ve Sayın Cumhurbaşkanının yargılanmasını engelleyici bir düzenleme de bulunmamaktadır. Bu yönde yorumla, farklı sonuçlara ulaşmaya çalışmak da hukuki temelden yoksundur.''

CHP Grup Başkanvekili Okay, savcılığın, bu karar doğrultusunda davayı sürdürmekle yükümlü olduğunu söyledi.



Kategori : POLİTİKA