Erdoğanı bekleyen sürpriz

Erdoğanı bekleyen sürpriz
Erdoğan soru işaretlerini gidermek için Azerbaycan'da. Ancak orada Başbakanı bekleyen bir sürpriz var.Abone ol

Azerbaycan'ın kadın milletvekilleri, Erdoğan'a mecliste bir avuç Dağlık Karabağ toprağı vermeye hazırlanıyor.

Azerbaycan Milli Meclisi’nde bugün öğlen saatlerde (Türkiye saatiyle 13.30) bir konuşma yapacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı bir sürpriz bekliyor.

Azeri kadın milletvekilleri, Ankara hükümetinin Ermenistan politikasına protesto olarak, Erdoğan’a Karabağ’dan getirilen bir avuç toprak sunmaya hazırlanıyor.

Geçen ay yaptıkları Ankara ziyareti kapsamında, AKP hükumetinin Kaflasya açılımlarını eleştirdikleri için Başbakan Erdoğan’ın tepkisini çeken kadın milltvekilleri, ‘Yeni Müsavat’ gazetesinde konuşarak diplomatik skandal ihtimalini dahi göz önüne aldıklarını vurguladı.

Türkiye Başbakanı'nın "Azerbaycan’dan buraya gelerek yanlış şeyler söylüyorlar" ifadesine kızan kadın politikacıkar arasında, iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi üyelerinin yanı sıra bağımsız milletvekilleri de bulunuyor.

MUHALEFET ERDOĞAN'A KIZGIN
Azerbaycan muhalefeti ise Başbakan Erdoğan’ın Bakü ziyareti programı seo na muhalif liderlerle görüşme maddesi eklememesine kızgın.

Demokrat Parti Başkanı Sardar Calaloğlu, sadece Azerbaycan yönetiminin tutumunu dikkate alan Erdoğan hükumetinin ciddi bir hataya imza attığını iddia ederek, "Azeri milletvekillerinin Ankara’daki açıklamalarına bile kızan Erdoğan, Azeri muhalefetinin düşüncelerini hiç dikkate almaz. Biz görüşmek istesek dahi Türkiye başbakanı bizleri kabul etmez. Çünkü bu AKP hükumetinin çıkarlarına ters düşüyor" şeklinde konuştu.

OBAMA BİLE MUHALEFETLE GÖRÜŞTÜ
Müsavat Partisi Başkan Yardımcısı Arif Hacılı ise, Erdoğan’ın Azerbaycan-Türkiye ilişkilerindeki gerginlik hususunda farklı siyasi görüşlere sahip politikacılarla görüşmesi gerektiğine işaret ederek, "Bu görüşmeler ilk önce Erdoğan’a lazım" dedi.

Umut Partisi Başkanı İgbal Ağazade de Erdoğan’ın "dar çerçeveli ziyaret progamını teessüfle karşıladığını" söyledi. Ağazade, "Obama bile Türkiye ziyareti kapsamında muhalefetle görüştü. Maalesef Erdoğan bu örneği dikkate almadı" diye konuştu.

Buna karşı Halk Cephesi Partisi’nin başkanı Mirmahmut Mirelioğlu, Erdoğan’la görüşmenin anlamsız olduğunu, tüm gereken açıklamaları günler önce Ankara’ya ulaştırdıklarını belirtti. Mirelioğlu "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan’a mektup göndererek, tutumunu net bir şekilde söyledik. Ekleyecek bir sözümüz yok." dedi.

TÜRKİYE Mİ, RUSYA MI?
Azerbaycan basınında ise bugün Başbakan Erdoğan’ın Bakü ziyareti ile ilgili haberler geniş yer tutuyor.

‘Zerkalo’ gazetesinde manşetten yayımlanan "Türkiye’yi Rusya’ya değişmeli mi?" yorum yazısında şu ifadeler yer alıyor:

"AKP hükumeti Ermenistan’la normalleşme politikası sayesinde, Rusya taraftarı olan Azeri politikacılara güzel fırsat tanıdı. Ancak biz Azerbaycanlılar Moskova rotasının sonunun vahim olacağını unutmamalıyız. Bağımsızlığın temel öğesi olan enerji kaynaklarınının anahtarını Kremlin’de bırakırsak, varacağımız yer hiç iyi olmaz. Bakü 2008 Ağustos’unda meydana gelen savaştan ders çıkarmalı ve Kremlin’in Karabağ sorunu dahil tüm konulardaki önerilerini dikkatlice değerlendirmeli. Moskova ile Ankara arasında doğru ayar yapmalıyız."

‘Yeni Müsavat’ gazetesi ise Erdoğan ziyareti için "Türkiye Başbakanı soruları yanıtlamaya geldi" başlığını kullandı. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Erdoğan’dan ‘Yol Haritası’ belgesini isteyebilir.

GÖNÜL ALMA ZİYARETİ
Ermenilerden, işgal ettikleri Karabağ dışındaki 7 bölgenin beşinden çekilme sözü alan AKP hükumetinin, buna rağmen Erivan’la "birçok konuda sadece sözlü anlşmaya" vardığına dikkat çeken gazeteye göre, "Ankara ‘diplomatik’ ve ‘siyasi’ alanda farklı tutum ortaya koyduğu için Başbakan Erdoğan zor anlar yaşayabilir. Bunun yanı sıra Ermenilerin sert tavrını dikkate alan Erdoğan, Aliyev’i Dağlık Karabağ’ın nihai statüsünü belirleyecek referandum konusunda ikna etmeye çalışabilir’.

‘Express’ gazetesi, Erdoğan’ın Bakü temaslarını ‘Gönül alma ziyareti’ başlıklı makale ile özetledi. Son dönemde ülkeler arasında yaşanan kırgınlığı ortadan kaldıracak ziyaret sayesinde, Ankara-Bakü ekseninin eski hale geleceğinden umutlu olan gazeteye göre, "Rusya ile işbirliği Azerbaycan’a ciddi sorunlar getirecek." Gazete yorumunda "Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal eden Ermenistan’ın arkasında Moskova’nın durduğu hiçbir zaman unutulmamalı" ifadeleri yer aldı.

‘Bizim Yol’ ve ‘Bakü Haber’ gazeteleri ise muhalefet liderlerinin ziyaretle ilgili görüşlerine yer verdi.



Kategori : POLİTİKA