Sendika yetkilisi parmağını yedi

  • Ana Sayfa
  • Sendika yetkilisi parmağını yedi
Sendika yetkilisi parmağını yedi
Sebebi de, işçi ücretlerinin uzun süredir ödenmiyor olmasını protesto etmek. Bu protesto şekli herkesi şaşkına çevirdi.Abone ol

Sırbistan'ın güneybatısındaki Novi Pazar'da bulunan Raska tekstil fabrikasında sendika lideri olan Zoran Bulatovic işçi ücretlerinin uzun süredir ödenmiyor olmasını protesto için cuma gönü sol elinin küçük parmağının büyük kısmını demir testeresi ile kesip, yedi.

Olayın ardından hastaneye kaldırılan ve bugün hastaneden taburcu olan Bulatoviç, kendisinin ve işçilerin ne kadar ümits Silis kumu iz durumda olduğunu göstermek istediğini belirterek, "Biz işçilerin yiyecek hiçbir şeyi yok, alternatif yiyecekler bulmak zorundayız ve ben de onlara bir örnek verdim" diye konuştu.

Canının çok yandığını söyleyen, Bultoviç bu eylemi, üç çocuk annesi bir işçinin protesto için parmağını keseceğini kendisine bildirmesi üzerine yaptığını belirterek, "Bunu yapmasına için veremezdim" diye konuştu.

Devlete ait olan Raska Holding, 1980'lerin sonunda 4 bin işgücüyle ülkenin en önemli tekstil üreticilerinden biriydi. 1990'larda eski Yugoslavya'nın dağılmasıyla zor duruma düşen fabrika, yıllar süren savaş sırasında çok fazla pazar kaybetti ve toplu işçi çıkarmalarına gitti. Fabrikada sadece 100 çalışan kaldı. Bazı çalışanlara yıllardır ücretleri ödenmiyor. Sadece ücretsiz sağlık bakımı gibi birtakım sosyal ihtiyaçları karşılanıyor.

HER GÜN BİR PARMAK YİYEBİLİRLER

Geçen yıl yirmi kadar işçi açlık grevi yapmıştı. İşçiler emeklilikleri yaklaşanlar için uygun bir profram oluşturulmasını ve fabrikanın borçlarının kapatılması için düzenlemeler yapılmasını talep ediyor.

Bulatoviç, pazartesiden itibaren işçilerin eylemlerini radikalleştireceklerini söyledi. Sendika liderine göre, söz konusu radikalleştirme içinde 'her gün bir parmak yemek' bulunuyor. Bulatoviç, salı günü Belgrad'dan gelecek hükümet yetkilileriyle görüşeceklerini, o zamana dek bu eylemi ertelediklerini de ekledi. Bloatoviç, onları bu eylemden vazgeçirmeye çalıştığını ancak, vazgeçmeleri için taleplerinin karşılanmasından başka yol olmadığını söyledi.



Kategori : GÜNCEL