Bakan Davutoğlu New Yorkta

Bakan Davutoğlu New Yorkta
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi toplantısına katılmak için New York'a gitti.Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, New York'ta BM Güvenlik Konseyi toplantısına katılmadan önce İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ve Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile görüştü.

Bakan Davutoğlu, New York'taki ilk görüşmesini İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband'la yaptı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Miliband'ın daveti üzerine yapılan görüşme için iki bakan kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

Miliband'ın, Davutoğlu'nu Dışişleri Bakanı olması dolayısıyla kutladığı ve görüşmede Kıbrıs, Kafkaslar, Afganistan-Pakistan ve Irak'taki durumun ele alındığı belirt tütsü ildi.

İki bakanın Kıbrıs'ta devam eden müzakereler hakkında bilgi alışverişinde bulundukları, Bakan Davutoğlu'nun Lefkoşa'ya yaptığı ziyaretle ilgili Miliband'a bilgi verdiği öğrenildi.

Görüşmede Miliband'ın, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği yinelediği de belirtildi.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI KOUCHNER'LE GÖRÜŞME

Bakan Davutoğlu'nun Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile yaptığı görüşmede de Kouchner'in Bakan Davutoğlu'na “aramıza hoşgeldiniz” dediği öğrenildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, görüşmede iki bakan, BMGK'nın Orta Doğu konulu toplantısıyla ilgili başkanlık bildirisi metni üzerinde görüş alışverişinde bulundu. İki tarafın da bildiri konusunda, özellikle insani boyut açısından tutumlarının son derece yakın olduklarını söyledikleri belirtildi.

Davutoğlu'nun, Kouchner'e, Türkiye'nin başkanlık bildirisini bloke etmeyeceğini, ama konuşmasında metnin insani boyutunun sıkıntılı olduğunu vurgulayacağını söylediği ve Kouchner'in de Davutoğlu'na “tamamen sizinle hemfikirim” dediği öğrenildi.

ERMENİSTAN KONUSU

Görüşmede Ermenistan konusunun da gündeme geldiği, Kouchner'in, Türkiye'nin, Ermenistan ile ilişkilerindeki gelişmeleri çok önemsediklerini söylediği ve Bakan Davutoğlu'nun bu konuda Kouchner'e bilgi verdiği belirtildi.

Bakan Davutoğlu'nun, Kouchner'e “Komşularımızla sorunlarımızı bilinçli olarak teker teker çözmeye niyetliyiz” dediği belirtilirken, ayrıca Davutoğlu'nun, Kouchner'e, Ermenistan konusunda “Fransa'nın MİNSK Grubu Eş Başkanı sıfatıyla grup içinde gayretlerini artırmasını beklediklerini ve Fransa'dan bu yönde destek istediğini” söylediği öğrenildi. Kouchner'in de “Bize güvenebilirsiniz” dediği bildirildi.

Görüşmede Kouchner'in Yukarı Karabağ konusunda izlenimlerini Bakan Davutoğlu'na anlattığı, ayrıca iki Bakanın Gürcistan, Afganistan konularını da görüştükleri kaydedildi.

Davutoğlu, bugünkü BM temasları kapsamında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la da görüşecek.

Bakan Davutoğlu'nun görüşmelerinin ardından New York'tan akşam saatlerinde ayrılması bekleniyor.



Kategori : POLİTİKA