Korsan CDciler kendilerini aştı

  • Ana Sayfa
  • Korsan CDciler kendilerini aştı
Korsan CDciler kendilerini aştı
İstanbul ve 17 ilde yapılan korsan CD operasyonlarında çökertilen şebekenin ilginç yapılanması hayrete düşürdü.Abone ol

Şebeke liderine bağlı olarak çalışan 7 ayrı koordinatörün yönlendirmesiyle çalışan korsan CD'ciler bir internet sitesini sipariş alma ve üyeleri yönlendirme aracı olarak kullandıkları ortaya çıktı.

Polisin bu site üzerinden şebeke liderlerine ulaşmayı başardığı ve korsan ürün siparişi vererek yapılanmanın ayrıntılarına ulaştığı belirtildi. Emniyette ifadeleri alınan örgüt elemanlarının yakalanmayı beklemediklerini söylemeleri dikkat çekti.

6 ay önce Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri korsan ürün şebekesine ilişkin ipucuna ulaştı. İstanbul'da daha önce de bir çok korsan ürün baskınlarının yapıldığı iş hanları, depolar ve bazı evlerde operasyon gerçekleştirilen polis, ürünlerin bir merkeze bağlı olarak piyasaya sürüldüğü bilgisine ulaşamamıştı. Son operasyonda elde edilen bazı bilgilerin değerlendirilmesiyle ipucu yakalayan polisler, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü teknik Takip biriminden yardım istedi. Takip altına alınan bazı kişilerin bir internet sitesi ile bağlantı kurduğunu ve bu adres aracılığıyla sipariş verdikleri belirlendi. Siteyi yakından izlemeye başlayan polis, alıcı gibi davranarak site üzerinden alış veriş yapmak istedi. Ancak siteye girmek için üye olunması gerektiği, hatta üye olacakların site yöneticilerinden iki kişinin referansını alması gerektiği belirlendi. Herhangi bir polis takibine yakalanmamak için korsancıların aldıkları önlemleri had safhaya çıkarmaları polisi bile şaşırttı.

Güvenlik Şube ekiplerinin siteden yola çıkarak yaptığı tespitlerde ilginç yapılanma ortaya çıkarıldı. Buna göre a bölgesel zeyıflama çerkezköy dı açıklanmayan site üzerinden siparişlerin alındığı belirlenirken, aynı zamanda korsan ürünlerinin "master"larının da site üzerinden pazarlandığı tespit edildi. Site çalışanları ve yöneticilerinin hiyerarşik olarak şebeke liderine bağlı olarak çalıştığını belirleyen polis liderin peşine düştü. Yapılan tespitlerde şebekenin başında Mehmet B. isimli bir kişinin bulunduğu ve su kuşu etrafında 7 kişiden oluşan sorumlular bulunduğu ortaya çıktı. Bunların, Korsan ürünlerin basılacağı CD ve DVD'lerin pazarlamasını yapanlar, örgütün İnternet sitesi tasarımcısı, siteye gelen ürün taleplerini takip eden yönetici, sipariş Organizatörü, Ege ve Akdeniz Sorumlusu (Bayram Ç.), Üretim ve Depolama Koordinesi ve bu birime bağlı olarak çalışan depolama görevlileri ile alt yazı çevirisi üretimi yapanlar olduğu tespit edildi.

17 İLDE 83 ADRES TESPİT EDİLDİ

Organizasyona ilişkin bilgileri kesinleştirerek operasyon kararı alan Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri 7 Mayıs 2009 tarihinde harekete geçti. İstanbul'da Üsküdar, Kadıköy, Beşiktaş, Fatih, Bahçelievler gibi ilçelerle birlikte Ankara, İzmir, Mardin, Hakkari, Şırnak gibi illerde operasyon yapıldı. Çok sayıda polisin katıldığı baskınlarda aralarında şebekenin Lideri Mehmet B. ve koordinatörlerin de bulunduğu 29 kişi yakalandı. Gözaltına alınlardan 3'ünün kadın olduğu belirtilirken, kadın görevlilerden birinin internet sitesi sipariş organizatörü olduğu belirtildi. Siteye alt yapı hizmeti veren başka bir firmaya da giren polis, altyapı hizmeti verilen korsancıların sitesine ait bilgilere de el koydu. Operasyonlar kapsamında Müzik ve film CD'lerinin yanı sıra bilgisayar oyunları ve bilgisayar programı CD'lerinin ele geçirildiği ve çoğunluğunun çağaltım kopyası olan "master" olduğu belirlendi. Bu bilgilerden yola çıkılarak sitenin bütün aboneleri ve sipariş kalemlerinin tespit edildiği belirtildi. Emniyete getirilerek sorgulanan şüphelelilerin teknik takibe takılan bazı ifadeleri, yaşadıkları ruh halini ortaya koydu. 4 gün boyunca devam eden çalışmada ilk gün baskınlarında ele geçirilen ürünlerin sahibinin "yüreğim yandı" ifadesini kullandığı belirtildi. Polisteki ifadelerinde şebeke liderinin "böyle olacağını hiç tahmin etmemiştik" dediği, şebekenin çalışma şeklini anlatması istendiğinde ise "her şeyi biliyorsunuz, neyi anlatayım ki" dediği ortaya çıktı. Sorguları tamamlanan şüphelilerin tamamı adliyeye sevk edildi.

FİLMLERİ 45 KURUŞA MAL EDİP 3 LİRAYA SATIYORLAR

Operasyonlarda ele geçirilen CD'lerin tezgahlardaki yerini almasından önce çok gizli tutulan ve genellikle bodrum katlarda kurulan baskı depolarında tutuldukları öğrenildi. Bilgisayarlarda çoğaltılarak kartonetleri yerleştirilen CD'lerin, korsancılara maliyetinin 45 kuruş olduğu tespit edildi. 45 kuruşa CD ve film kopyalama işlemini gerçekleştiren korsancıların bu filmleri 3 liraya sattıkları, ancak bazı kampanyalı satışlarda bu rakamların 5, 7 ve 10 liraya kadar yükseldiği tespit edildi. Korsan ürünlerin satıldığı bölgelere göre değişen tezgah satış rakamları da bir hayli dikkat çekiyor. İnsanların yoğun olduğu bölgelerde kurulan bir tezgahın hafta içi bir günde yaklaşık 300 liralık, hafta sonu ise 800 liralık satış yaptığı belirlendi. Polis böyle bir tazgahta satılan korsan ürünlerden satıcıların yaklaşık 10 Bin lira gelir elde ettiklerini belirledi.

OYUNCU ŞAFAK SEZER'İN İSYANI

Emniyet müdürlüğünde yapılan açıklamaya bir çok sanatçı ve şarkıcı davet edilmesine rağmen sadece Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa ile oyuncu Şafak Sezer katıldı. Sezer yaptığı açıklamada korsan yayınlara karşı daha duyarlı olunması gerektiğini belirterek vatandaşları bu ürünleri almamayı çağırdı.Sezer ayrıca, korsan ürünlerle mücadelede basına önemli rol düştüğünü de söyledi ve kendi gilmelrinin korsanlarını eline alarak, "Elimde gördüğünüz 3 CD benim hayatımın ve çocuklarımın parasıdır. Bunları gasp eden hırsızlık eden çetenin çökertilmesi bizim için büyük bir onurdur. Bu beş yıldızlı bir operasyondur" ifadelerini kullandı. Ali Rıza Binboğa da korsan ürün kullanımının bu derece yaygın hale gelmesinden duyduğu kaygıyı anlattı.

AÇIKLAMA İÇİN HAZIRLANAN STANDI KORSAN CD TEZGAHI SANDILAR

Operasyon ile ilgili bilgi vermek için hazırlık yapan emniyet görevlilerinin yanına gelen yabancı uyruklu iki kişi CD'lerden satın almak isteyince görevliler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Emniyet Müdürlüğü'ne pasaport işlemleri için gelen yabancı uyruklu çiftin sorusu karşısında şaşkına dönen polisler cevap vermekte zorlandı. CD'ler için, "Bunların hepsi Türkçe mi? Alt yazılı olanları var mı" diye soran kişilere, görevlendirilen bir polis memuru bilgi verdi. Ele geçirilen CD'lerin operasyon sonucu yakalandığı ve yasal olmadığını öğrenen yabancılar da bir süre CD'ler baktıktan sonra alandan ayrıldı. Yabancıların ayrılmasının ardından Güvenlik Şube Müdürü İlyas Burunak ve rütbeli polisler, tepkilerini gülerek gösterdi.

İstanbul ve 17 ilde yapılan korsan CD operasyonlarında çökertilen şebekenin yapılanması dikkat çekti.



Kategori : GÜNCEL