İrandan Iraka PJAK baskısı

İrandan Iraka PJAK baskısı
İran, komşusu Irak'tan ortak sınırlarında faaliyet gösteren terör örgütlerine karşı harekete geçmesini istedi.Abone ol

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Kaşkavi, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, İran'ın Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu ve desteklediğini belirterek, Tahran'ın, Batı hükümetleri tarafından bile terörist grup olarak gösterilen bu küçük gruplar seo ın hareketlerine karşı Irak'ın özel ilgi göstermesini beklediklerini söyledi.

Irak'ta Saddam Hüseyin döneminde sınırın Saddam Hüseyin hükümetinin doğası gereği güvenli olmadığını ifade eden Kaşkavi, "Ancak şimdi bu sınırın iki tarafının da güvenli olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kaşkavi'nin kastettiği grupların terör örgütü PKK ve İran'daki uzantısı PEJAK olduğu bildiriliyor.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin bir yetkilisi, 2 Mayısta yaptığı açıklamada, İran'a ait savaş helikopterlerinin İran-Irak sınır noktasında bulunan dağlık Pencvyn bölgesini bombaladığını bildirmişti. Yetkili, bombalanan bölgenin PEJAK üyelerinin İran'a sızmak için kullanıldığını belirtmişti.

Bölgedeki kaynaklar, İran topçusunun da örgütlerin yuvalandığı düşünülen yerleri vurduğunu söylemişti.

Irak daha sonra topraklarını bombalayan İran'ı kınamış, bombardımanın devam etmesinin "olumsuz sonuçları" olacağı uyarısında bulunmuştu. Bağdat hükümeti, Dışişleri Bakanlığına çağrılan İran'ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Gumi'ye "İran güçlerinin, Irak toprakları içindeki sınır köylerini bombalamasını resmen kınayan bir mektup verildiğini" bildirmişti.



Kategori : DÜNYA