Afrodizyak etkisi olan mantar

Afrodizyak etkisi olan mantar
Konya, Karaman ve Aksaray bölgesinde bulunuyor. İsmi "Domalan mantarı"... Araplar buna bayılıyor. Yurt dışına 100 liradan satılıyor. Abone ol

Konya, Karaman ve Aksaray'da büyük ilgi gören ve afrodizyak özelliği olduğu belirtilen 'domalan' mantarını toplamak isteyen vatandaşlar, nisan yağmurlarının ardından adeta arazilere akın etti.

Hemen her yerde yetişebilen ancak oldukça nadir bulunan bir tür olan domalan, özellikle Konya ve yö seo resinde vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.

İlkbahar ile birlikte genellikle gruplar halinde mantar toplamaya çıkan vatandaşlar, topladıkları mantarı, evde tüketiyor ya da semt pazarlarında kilosu 30 TL'den satıyor.

Selçuk Üniversitesi Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Celaleddin Öztürk, ''terferia'' cinsi olan ve birkaç çeşidi bulunan bu mantar türünün, özellikle kumlu topraklarda yetiştiğini belirtti.

ARAPLAR MANTARIN SEVDALISI

Domalanın yenilebilir, zehirsiz bir tür olduğunu dile getiren Prof. Dr. Öztürk, şöyle konuştu:

''Domalan otunun bulunduğu yerde toprak altında kabarır. Patatese benzeyen bir şekli vardır.  Domalan mantarına bu derece yoğun ilgi gösterilmesinin afrodizyak etkisinden kaynaklandığını düşünüyorum. Afrodizyak etkisi olduğu için çok aranan bir tür. Özellikle Araplar çok fazla tüketiyor.''

VERİMLİ GEÇECEK YILIN MÜJDECİSİ

Karaman Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru da ''Yağışa bağlı olarak sayısı artan bir mantar türü. Yağış ne kadar fazla olursa arazide domalan bulmak o kadar kolay olur. Bu özelliği ile de çiftçilere verimli bir yılı da müjdelemiş olur'' dedi.

Konyalı girişimci Turgut Alkan ise kendi topladığı ve köylülerden satın aldığı domalan mantarlarını, kilosu 100 TL'den Almanya'ya sattığını belirtti.



Kategori : GÜNCEL