FED umut verdi, durgunluk yavaşladı

  • Ana Sayfa
  • FED umut verdi, durgunluk yavaşladı
FED umut verdi, durgunluk yavaşladı
ABD Merkez Bankası (FED), ABD'de ekonomideki durgunluğun yavaşladığının görüldüğünü, ekonomik görünümün geçen aydan bu yana bir parça düzeldiğini bildirdi. Abone ol

FED'in para politikası organı Federal Açık Piyasa Komitesi, iki gün süren toplantıdan sonra yüzde 0 ile yüzde 0,25 aralığında bulunan faiz oranlarını değiştirmedi.

FED'den yapılan açıklamada, ''Mart ayındaki toplantıdan bu yana ekonomik görünüm bir parça düzeldi, kısmen finans piyasası koşullar seo ındaki bazı rahatlamaları yansıtıyor. Buna karşın, ekonomik faaliyetler bir süre daha muhtemelen zayıf kalacak. Ekonomi daralmayı sürdürdü, bununla birlikte daralmanın gidişatının bir parça yavaşladığı görülüyor'' denildi.

Dün sona eren toplantıda yeni bir önlemden bahsedilmese de FED, düzelmeyi sağlamak için bütün uygun araçları kullanma ve düşük faiz oranlarını uzun süre değiştirmeme sözünü yineledi.

Alınmış önlemlerin ekonomik faaliyeti aşama aşama desteklemesine yardımcı olacağını belirten FED, tüketici harcamalarının ''istikrar işaretleri'' göstermesine rağmen, işsizliğin arttığını, konut fiyatlarının düştüğünü ve kredi alma zorluğunun sürdüğünü ifade etti.

Durgunluk nedeniyle Aralık 2007'den bu yana 5,1 milyon kişinin işsiz kaldığı ABD'de, geçen ay işsizlik oranı yüzde 8,5 ile 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ekonomistler, bu oranın gelecek yılın başında yüzde 10'u bulmasını bekliyor.

FED, enflasyon oranının düşük kalmasını beklediğini de bildirdi.

ABD Merkez Bankası, Mart ayındaki toplantıda hükümetten, altı ay içinde 300 milyar dolara kadar uzun dönemli borç tahvili almaya, daha sonra da tutsat kredileri için 850 milyar dolarlık menkul kıymet satın alarak yeni kredi imkanı oluşturmaya karar vermişti.

Ticaret Bakanlığı dün, ABD ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 6,1 daraldığını açıklamıştı.



Kategori : GÜNCEL